Friday, December 7, 2018

SOALAN BOCOR KITA DAH TAHU AWAL. ADAKAH KITA DAH SEDIAKAN JAWAPAN?



Masa belajar dulu, time nak exam memang riuh sekampung nak mencari soalan-soalan past years. Sambil cuba target-target soalan apa yang keluar. 
.

Dan bila ada dapat tahu bentuk soalan yang high possibility akan keluar, memang pulun akan hadam bentuk soalan, skema jawapan dan apa-apa yang berkaitan.
.

Semua pernah rasa kan?
.

Cuma semalam Cekma disedar oleh seseorang tentang sesuatu.
.

Ada list soalan bocor yang memang kita tahu kita akan hadapi satu masa nanti. Bukan ramalan, bukan forecast. Memang sebiji-sebiji soalan bocor tu akan ditanya.
.

Tahu tak apa soalannya?
.

Ada beberapa variations, tapi essentially soalannya sama;

- Siapakah Tuhan kamu?

- Siapakah Nabi kamu?

- Apakah agama kamu?

- Apakah kiblat kamu?

- Siapakah saudara kamu?

- Apakah pegangan iktikad kamu?

- Dan apakah kalimah yang kamu bawa bersama-sama kamu?
.
.

Time sekolah rendah siap ada sesi teka teki bagai tentang soal jawab ni. Jawapannya pun memang actually kita dah tahu pun kan. 
.

- Allah Taala Tuhanku (kenal ke kita?)

- Muhammad Nabiku (jauh mana kita kenal)

- Islam Agamaku (hidup kita based on ini kah?)

- Kitab suci Al-Quran ikutanku (kerap mana kita sentuh, dalam mana kita cuba faham?)

- Baitullah itu qiblatku, malahan solah lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, mengeluarkan zakat dan mengerjakan haji diwajibkan ke atas aku.

- Semua orang Islam dan orang yang beriman adalah saudara aku,

- Bahkan dari masa hidup hingga aku mati aku mengucap: "La ila ha illallah Muhammaddur Rasulullah".
.
.
Persoalan pada seketul kita yang selalu khilaf ini— dah habis ke study skema jawapan yang diberi itu?

0 comments:

Post a Comment