Sunday, November 26, 2017

No Woman, No Cry

NO WOMAN, NO CRY
.

Korang rasa maksud dia apa?
.

Sejak dari pertama kali terdengar ungkapan ni (di sekolah menengah), Cekma ingat maksudnya adalah
.

1.Perempuan dan air mata berpisah tiada;
.

Atau
.

2. Perempuan ni kerjanya, mengecewakan hati lelaki sehingga terbit air mata jantannya.
.

Korang tau tak?
.

Sebenarnya, ramalan itu tidak benar belaka. Lagu ini sebenarnya Bob Marley tujukan untuk wife dia. Dan mengambil kira faktor bahasa Jamaican yang ada terselit dalam lirik itu, maksud sebenar ayat di atas adalah;
.

NO WOMAN, DON'T CRY.
.

Jangan perempuan, jangan menangis.
.
.
.

Rasa nak masuk dalam peti sejuk tak sebab dah mencair?😆

Tuesday, November 21, 2017

Essential Oils dan anak-anak. Selamatkah?

Penggunaan Essential Oils dalam kehidupan harian dah semakin meluas. Ramai yang prefer untuk sedaya upaya untuk guna cara alternatif dahulu sebelum cari ubat. Bukan sahaja untuk diri sendiri, tapi ramai ibu bapa dah mula dedahkan anak-anak dengan penggunaan EO ni. Anak demam, kita jerlus dengan Lemon EO dalam air mandian. Anak sukar tidur malam, kita titikkan bantalnya dengan Lavender. Secara general, kita fikir selamat je, sebab dari sumber tumbuh-tumbuhan, kan? Tapi, Essential Oils dan anak-anak. Selamatkah?


.


Essential Oils dan anak-anak. Selamatkah? 


SAFETY issues ni pada Cekma, penting. Kita share products pada customer, dengan niat untuk bantu dia.
.
But kadang secara sengaja atau tak, apa yang kita consult itu boleh beri harm pada mereka. Niat baik. Tapi bawa mudarat. 
.

That is why kenapa ilmu kena ada. Bukan boleh main nak pukul rata semua boleh pakai produk kita.
.

So one of the reasons Ronella ni dekat kat hati adalah sebab founder sangat titik beratkan hal ni. Especially untuk anak-anak kita ni kan.
.

Mungkin sebab semua pun dia test kat anak dia dulu. Eh. Bila tang anak sendiri, mestilah semua nak yang SAFE je kan.
.

Contoh ya
.

Bahan dalam Ronella baby series, tak ada letak bahan yang diragui selamat ke, tak ke. Peppermint dan Eucalyptus, sedia kita tahu betapa ia sangat useful untuk daily life. Lagi-lagi life seketul hidung yang kerap tersumbat.
.

Tapi for kids, especially bawah 5 tahun, ada bahan kimia dalam kedua-dua EOs tu yang boleh affect breathing dan sistem saraf diorang.
.

Dalam ayat lain, rentak nafas boleh jadi sangat perlahan. Atau boleh develop sawan.

Reference ada di sini 

.
Tapi, kalau guna sikit tak apa kot kan?
.

Sure. Setuju, ada yang sapu or diffuse sikit-sikit kat anak, okey je tak ada apa pun. Tapi how sikit is sikit? Plus, response badan each of us kan lain-lain?
.
Essential Oils dan anak-anak. Selamatkah?
Essential Oils dan anak-anak. Selamatkah? 

Maka, sebab ia sort of GREY area, Ronella gantikan aje terus dengan stuff yang lebih selamat
.

Eucalyptus kita ganti dengan Rosalina
.

Peppermint kita ganti dengan Spearmint.
.

So, yakin boleh Ronella rakan anak anda.
.

Itu dua contoh saja. Ada lagi beberapa Essential Oil yang kita perlu pakai dengan hati-hati bila ada anak kecil di keliling. Ada kesempatan nanti akan saya kongsi lagi. 
.
.
.
.
Aima Hassan
.

Saturday, November 18, 2017

Set Mandian Organik Adania

Nowadays, ramai dah nak beralih arah ke more healthy lifestyle. Banyak nak memilih produk yang natural dan organik. Kalau ada yang tengah mencari set mandian organik, boleh cuba Adania Bath Set.
.

Set Mandian Organik Adania

.

Lagi-lagi time hujung minggu ni. Sepanjang  minggu bekerja, baru nak rasa lega. Bahu rasa ringan. Tapi terasa penat badan dengan cabaran kerja minggu itu.
.

Masa ni memang terasa nak manjakan diri saja. Rasa nak pergi spa.
.
.

Dengan set mandian organik Adania ni, korang boleh create that spa-like feeling, even kat rumah pun. Confirm hilang letih tu bila dah mula bau haruman Rose Geranium daripada mandian.
.

Ringan kepala dengan rasa sejuk Peppermint daripada syampu. Perasaan puas bila scrub badan dengan long back loofah
.

Ada lagi.
.

Rasa yums sangat bila apply betik, caramel dan carrot yang dah kita lenyek lumat pada rambut.
.

Macam too good to be true kan?
.

Percaya tak, bila you dapatkan
1. ADANIA Peppermint Crush Treatment Shampoo
2. ADANIA Natural Floral Body Wash
3. ADANIA Long Back Luxe Loofah,
.

Set mandian organik Adania

You akan dapat PERCUMA Cotton Candy Hair Mask. Sayang kalau tak grab tengah-tengah offer macam ni.
.

Kalau rasa tak percaya, then you contact I, biar I buat you percaya.
.
.
Set mandian organik Adania

Sunday, November 12, 2017

Tarik tali atas simen?

Hari sukan. Event yang paling kita tunggu. Event yang biasanya paling akhir sekali.
.

Tarik tali.
.

Rasa gelora teruja kat dada bila nampak orang usung tali yang sebesar lengan. Letak di atas tanah.
.

Peserta mula sediakan diri. Sinsing kaki seluar. Kaki ayam. Senaman ringan panaskan badan. Hentak hentak kaki praktis nak pasak nanti.
.

Masing-masing capai tali. Selit sebelah bawah ketiak. Bengkok kaki pasang kuda-kuda. Tumit kaki buat lubang kecil pada tanah. Buat menahan nanti.
.

Sorakan masa wisel ditiup tanda dah mula tak payah nak kata lah kan. Gegak gempita.
.

Rasanya last sekali berhempas pulas  tarik tali masa sekolah menengah dulu.
.

Tapi dilema lah.
.

Kat simen ni macam mana nak pasak kaki?
.

#radiologyfamilyday
#radiologymelaka
#restoranmelayumelaka

Friday, November 10, 2017

Allah lebih sayangkan dia

We met 3 years ago. She wandered off into my friend's front yard, crying. Alone.
.

I scooped her up and decided there and then I would like to take her home. My friend provided a box and off she goes to her new home. Me.
.

She was so tiny. She was a crier. At night she would cry in her cage. She saw me and she cried lagi.
.

I decided to name her Pitung. A rare and strange name for a girl. But the name stuck.
.

Since then she was my best friend. She was there when I'm happy. She was there when I am angry. She was there when I am broken.
.

She was with me when we moved to our own house. Merasmikan rumah sama sama.
.

She was loyal. She owned our house. It was hers too. She slept in our bed. On our fluffy pillows. In my arms. Hugging my head.
.

She would bit my hand playfully and then licked the non existent wound. She would lick me, just because.
.

She was proud. She would never be friendly to other strays. She chased out a tomcat to the end of our neighbourhood because he was flirting with her.
.

I think she thought she was human too.
.

She was there when I miscarried, staying outside the bathroom while the pain is crushing me.
.

She stayed when the rest left. When I cried she would snuggle close although she disliked being hugged.
.

She liked to pee almost everywhere and it drove us crazy.
.

If she was outside, she would greet me coming home from work. She would climb up the windshield, peeking inside the car if I did not come out immediately.
.

If she was inside, she would come down from our room upstairs, greeting me from the stairs.
.

When I got sick, she stayed with me from the early night until the next morning.
.

She would be my Adania and DAG pillow model.
.

She never stayed away for too long. She would always come home. Even when we were away for few days, she would always be there. Running towards the gate while it opened when we arrived.
.

Which is why it was really, really strange when she did not come home for 2 days. I let her out the night before as usual. And as usual, I expected her to be on our car, or at the side glass peering inside the house in the morning, waiting to be let in.
.

But still. No sign of her.
.

And this evening my husband broke the news. He had been asking around about her too.
.

Apparently 2 nights ago, she was chased by another stray and was hit by a vehicle. And died on the spot.
.

The vehicle's owner told my neighbour he buried her behind the surau. Syukur juga dia tak biar di jalan begitu saja.
.

Again. Allah ambil benda gembira yang dia pinjamkan buat sementara di awal November.
.

I am going to miss her warm body sliding into my arms at night.
.

Ada yang mungkin tak faham kenapa nak sedih gegila. Kucing je kot. Just a pet. Mati satu. Ganti lah yang lain.
.

True. But for some, them furry balls are more than just pets. Imagine losing a family member. A close family member.
.

Exactly.
.

Because that is what they are.
.
.

Aima Hassan - Pitung

August 2014- November 2017

This entry was posted in

Tuesday, November 7, 2017

Tidak ada, tak bermaksud tiada

The adrenal gland


.

In babies, they are commonly seen (dalam ultrasound)


.

Untuk kita dewasa ni, cari macam mana pun, biasanya tak nampak dah. Unless kelenjar adrenal tu membengkak.
.


Tapi, yang kita tak nampak, tak semestinya tak ada


.

Yang tak nampak, tak semestinya tak buat kerja


.

Macam orang kata, let our works speak for us


.

Sangka baik.


#radiology

Sunday, November 5, 2017

Tips penjagaan diri di musim panas

Ikut orang pandai cuaca di universiti, sekarang ni Malaysia tengah panas terik lit lit sebab tempias taufan kat Filipina.
.

Walaupun suhu tak adalah melampau sangat tingginya, tapi still korang jangan take for granted pergi sunbathing kat tengah matahari tu pula.
.

Kadang-kadang kita rasa biasa lek ah takkan dengan matahari pun takut. Tak macho betul.
.

Tapi sebenarnya kan, cuaca panas ni do give some stress pada badan kita ni. Lagi-lagi kat mereka yang kerja directly bawah matahari, warga emas, kanak-kanak dan yang ada sakit kronik.
.

Ada beberapa tanda-tanda yang kita boleh kaitkan dengan cuaca yang terlebih panas ni –disebabkan haba dan kehilangan air dari dalam badan
.

- Sakit kepala
- Badan lemau, senang letih
- Nak concentrate tu memang bercinta
- Pening, masuk angin, rasa loya
- Lebih teruk lagi, boleh sehingga pengsan dan koma
.

So apa yang boleh kita buat untuk maintain sihat dalam cuaca panas ni?
.

1. Topi/payung - untuk elakkan pancaran haba terus pada kita
.

2. Banyakkan minum air kosong – tak kisahlah korang kerja dalam aircond ke, tak banyak beraktiviti fizikal ke. Just drink lots of plain water.
.

3. Pakaian - seeloknya yang longgar dan tak tebal sangat. Biar haba senang spread ke luar.
.

4. Kipas/air conditioner – untuk sejukkan badan kita, obviously. Cuba bayangkan, tengah panas, sekali letrik tak ada.
.

Cobaaaaan.
.

5. Elakkan duduk dalam kawasan tertutup tanpa penghawa dingin atau ventilation yang bagus.
.

6. Hadkan aktiviti kat luar. Simpanlah dulu hasrat nak sunbathing di lain hari.
.

7. Kurangkan minum air yang bergula, berkafein atau beralkohol.
.

Sebab apa?
.

Sebab 3 jenis minuman ni akan buat air hilang dalam badan melalui air kencing. Perasan kan kalau kita minum kopi atau yang seumpama, memang berlari-lari ke toilet lepas tu.
.
.
.
.
 Stay safe everyone. Sayangi diri sendiri.
.
.
.
Aima Hassan
Bukan puteri lindungan lilin