Monday, January 21, 2019

Bateri kereta mati di hari cuti? Bateriku.com bawa pengganti

Bateri kereta mati di hari cuti? Bateriku.com bawa pengganti|
Awalnya kami (me and my husband) planned to go out semalam. 
Nak beli groceries dan yang lagi penting nak mencari baju warna baby blue untuk majlis adik minggu hadapan. 
Dah siap semuanya, tiba-tiba...

Enche Goblin cuba menghidupkan kereta, tapi yang keluar hanyalah bunyi separuh nyawa.
Dua tiga kali lagi, masih sama saja. 

Termenung sekejap. 
Dia pandang saya ," Sebelum ni pernah jadi macam ni tak?"

"Tak pernah," memang seingat saya, hari Jumaat baru ni pun tak ada pula kereta buat bunyi pelik-pelik. 

"Bateri tu," sampuk jiran sebelah yang kebetulan berada di luar.

Termenung lagi. Jumper tak ada. 
Hari Ahad ni, ada ke kedai bateri yang buka lagi?

Tiba-tiba teringat tentang Bateriku.com yang banyak orang war-warkan sejak beberapa bulan lepas. Suami dan jiran cuba hubungi direct line tak dapat.

Bateri kereta mati di hari cuti? Bateriku.com bawa pengganti

Saya pula cuba dail HOTLINE 1-300-22-2324, alhamdulillah ada yang menjawab.

Telefon saya serahkan pada suami, biar dia yang deal sendiri.
Dia masuk rumah semula dan kata - maybe dalam masa satu jam team bateri akan sampai.

But in actual, tak sampai sejam pun abang bateri dah ada depan rumah. 
Yang datang ni runner, so hancurlah harapan saya nak tengok van hijau Bateriku.com tuh. 

Anyhow

Dalam 20 minit dah settle dah semuanya.
Bateri kereta dah siap tukar. 
Sekali pusing enjin dah hidup.
All is well. 
Bateri kereta mati di hari cuti? Bateriku.com bawa pengganti

Mujur juga dia merengek kat rumah. 
Sepanjang-panjang Cekma bawa dia pergi balik kerja, dia baik saja tak berkutik pun. 
Duk berhenti kat traffic light pun dia steady saja lagi. 

Syukur, ya Allah. 

Bila check balik, rupanya kali terakhir kami tukar bateri adalah pada tahun 2016.
Memang dah patut tukar.
Bateri lama pun kiranya dah berkhidmat sehingga ke titisan terakhir.

Thank you bateri, kerana berkhidmat dengan baik sekali selama dua tahun lebih ini. 

Thank you juga pada abam Bateriku.com yang beroperasi walaupun di hari cuti. 
Sesiapa kalau bateri terkincit di tengah jalan di mana pun korang berada - boleh roger-roger sama mereka ya.

Orang Melaka, bolehlah contact orang ini:
Bateri kereta mati di hari cuti? Bateriku.com bawa pengganti

Saturday, January 12, 2019

Random Quran Flip 1

Random Quran Flip 1|
Saja nak bereksperimen.
.

Capai Quran tafsir, tutup mata.
Pasang niat—apa yang Kau nak pesan pada aku hari ini?
.

Dan randomly buka pada satu muka.
Dua muka surat surah al-Qasas.
.

Muka surat itu bercerita tentang waktu Nabi Musa baru diperintah oleh Allah untuk menyampaikan agama Allah pada Firaun dan rakyat Mesir.
.

Kita mesti familiar kan dengan rasa cuak, culas bila kena pergi interview. Atau buat presentation yang besar. Atau bentang thesis. Atau discussion project  dengan bakal investor
.

Dan yang seumpama.
.

Apparently Nabi Musa pun rasa benda yang sama. Pada dia, Nabi Harun lagi fasih nak berbicara dan pilihan yang tepat untuk bantu berdepan dengan Firaun nanti.
.

Random Quran Flip 1

"Dan saudaraku - Harun, ia lebih fasih lidahnya daripadaku, maka utuslah dia bersama-samaku sebagai penyokong yang mengakui kebenaranku; sesungguhnya aku bimbang bahawa mereka akan mendustakan daku".
[28:34]
.

Yang mana Allah reply
.

Random Quran Flip 1

Allah berfirman:
"Kami akan menguatkan tenaga dan daya-usahamu dengan saudaramu (Harun), dan Kami akan memberikan kuasa kemenangan kepada kamu berdua oleh itu mereka tidak akan sampai kepada maksud membahayakan atau mengalahkan kamu.
.

Dengan membawa ayat-ayat keterangan Kami itu, kamu berdua serta pengikut-pengikut kamu akan menang".
[28:35]
.

Ada masa rasa tanggungjawab nak buat perkara yang betul itu rasa berat atas pundak.
Take a deep breath, mohon bantuan daripada Allah—
.

—dan redah saja.
.

Ni sharing saja tau
Namun ayat Allah ni nak faham banyak lapisannya.
Untuk bebetul selami maksud, nak kena berdepan guru.
.

Sekian,
#randomquranflip1

Monday, January 7, 2019

8 Juta Special Bloglist Sayidah Napisah!

8 Juta Special Bloglist Sayidah Napisah!|
Alhamdulillah.
Masa awal-awal restart blogging dulu, dak KC ni lah yang rajin melayan dan beri bantuan.
Walaupun sampai sekarang banyak lagi yang tak faham.

Ahha~

Anyhow
Saja nak memeriahkan majlis dengan join sekali segmen Bloglist dia.

And I was supposed to suggest a topic that I would like to be discussed by her in the future. Oh well now, this is a little bit tricky and challengin.

Let's see...hmm

Teringin juga nak belajar cara paling simple dan kemas sekali untuk rekodkan belanja kita sehari-hari. Memandangkan KC ini otaknya penuh nombor, hopefully dia boleh lah bantu saya dan orang lain yang mahu belajar. Hiks!

Tahniah ya KC untuk 8 juta ini. 
Moga terus sukses dan warisi the wisdom and knowledge of your namesake. Sayyidah Nafisah, dari keturunan Saidina Hasan r.a.

Oh ya, siapa nak join, boleh saja klik pada banner somel pinky ni ok?


Sunday, January 6, 2019

Kesudahan mereka yang berbuat keji

Perkongsian daripada seorang sister tak lama dulu
.

Manusia yang berbuat keji itu, selagi tak dapat balik kekejian yang dia lakukan—selagi tu dia akan stay atas dunia ni
.

Ia mungkin tak datang direct kepada dia.
Mungkin akan terkena pada ahli keluarga atau keturunan
.

Mungkin juga tak akan exactly serupa dengan apa yang dia buat sebelum ni. But they way that Allah has tailored for him
.
Kesudahan mereka yang berbuat keji

Sama seperti mereka yang mengejek Rasulullah s.a.w kononnya terputus keturunan kerana hanya anak-anak perempuannya yang sempat hingga dewasa
.

Kerana anak yang dibawa oleh seorang wanita itu kan, adalah keturunan suaminya
.

Maka Allah decreed that keturunan melalui Fatimah r.a, adalah keturunan Rasulullah s.a.w.
Masih kekal keturunan  baginda hingga kini
.

Yang mengejek tu?
Keturunan mereka yang pupus habis tak tinggal kesan atas dunia.
.

Be mindful of others.
Be kind.
Do no harm if possible
.


Saturday, January 5, 2019

Surah Al-Fatihah: Perbualan Hamba dan Tuhannya

Surah Al-Fatihah: Perbualan Hamba dan Tuhannya

Surah Al-Fatihah: Perbualan Hamba dan Tuhannya|
Surah al-Fatihah ni, anak-anak kecil pun tahu baca. Basically ia adalah the first surah diperkenalkan kepada manusia dan surah paling kerap kita baca sepanjang hari dan sepanjang hidup.

Waktu solat.
Sebagai pembuka majlis.
Pengakhir majlis.
Dalam wirid.

Tapi berapa ramai kita yang actually tahu the power of this surah?

Bukan sekadar ummul kitab.
Bukan sekadar habit untuk dibaca saja-saja.
Surah Al-Fatihah: Perbualan Hamba dan Tuhannya

Al-Fatihah ni, umpama perbualan kita dengan Pencipta.
Dalam setiap bait ayat yang keluar dari bibir, Allah s.w.t ada jawab balasnya.

Telah diriwayatkan oleh Abu Hurairah;
“Bacalah al-Fatihah untuk dirimu sendiri. Sesungguhnya aku mendengar Rasulullah Sallallahu’alaihiwasallam bersabda: 

‘Allah Subhanahuwata’ala telah berfirman: solat itu dibahagi kepada dua, setengah untuk-Ku dan setengah lagi untuk hamba-Ku. Untuk hamba-Ku adalah apa yang diminta.



Apabila hamba-Ku membaca 
(ٱلۡحَمۡدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلۡعَٰلَمِينَ)
Hamba-Ku telah memuji-Ku.

Apabila hambaku membaca 
(ٱلرَّحۡمَٰنِ ٱلرَّحِيمِ)
Hamba-Ku telah menyanjung-Ku.

Apabila hambaKu membaca 
(مَٰلِكِ يَوۡمِ ٱلدِّينِ)
Hamba-Ku telah mengagungkan-Ku dan telah memasrahkan dirinya kepada-Ku.

Apabila hamba-Ku membaca
إِيَّاكَ نَعۡبُدُ وَإِيَّاكَ نَسۡتَعِينُ)
Ini adalah dua bahagian antara Aku dan hamba-Ku, maka bagi hamba-Ku adalah apa yang dia minta.

Apabila hambaKu membaca 
(ٱهۡدِنَا ٱلصِّرَٰطَ ٱلۡمُسۡتَقِيمَ), (صِرَٰطَ ٱلَّذِينَ أَنۡعَمۡتَ عَلَيۡهِمۡ غَيۡرِ ٱلۡمَغۡضُوبِ عَلَيۡهِمۡ وَلَا ٱلضَّآلِّينَ)
Ini adalah bahagian bagi hamba-Ku maka baginya adalah apa yang ia minta. 

(Hadits riwayat Muslim)
Surah Al-Fatihah: Perbualan Hamba dan Tuhannya
You see?
How Allah is so pleased bila surah ini dibaca. Dan Dia siap beri offer pula akan beri apa yang kita minta.

Ada seorang guru pernah berkongsi.
Bila ada sebarang hajat di hati.
Baca surah ini
Sebaik saja baca ayat ke-lima, berhenti
'Hanya kepada Engkau kami menyembah, dan hanya kepada Engkau kami meminta pertolongan'

Waktu kita berhenti kejap ni, dalam hati selitkan niat apa yang kita ingini
Kemudian sambung semula baca ayat seterusnya hingga ke akhirnya.

Selalu-selalukan juga hadiahkan al-Fatihah kepada Rasulullah saw dan ahli rumahnya, pada rohani dan jasad kita dan manusia di sekeliling kita.



Thursday, January 3, 2019

Wednesday, January 2, 2019

Bloglist Exchange Segment by Abam Kie


First time lah nak join Bloglist Exchange ni.

Kita anggap sebagai satu effort untuk jadi lebih istiqamah untuk menulis, inshaaAllah.

Nak tahu lebih lanjut tentang segmen Bloglist Exchange Segment by Abam Kie, boleh klik pada gambar di atas. 

You guys will be directed to the blog owner's page, and the instructions will be there.

Resolusi Tahun Baru 2019


A year has passed.
Most of it were a blur, sadly.
But the best and the worst things—remained.

2018 was a year full of reflections, self dicoveries, learning about the people close to me.

I am still nowhere close of knowing where am I going next. 
Or what will be my future plans.

But one thing is sure.
The ultimate goal/resolution is still to get closer to Allah. To know Him. To love Him. To fear Him.

How am I to achieve this?
That, I think, will be the different from before.

Late 2018, I have assigned to an online class to get to know the woman's leader in Jannah, Sayyida Fatimah ra. It was pricey, I have to admit. I almost did not sign up for it.

Tapi gerak hati kata—proceed. 

And so I did.
And the lesson was priceless.

The more I learned about one of Allah's beloved, the more I want to know of Him. 

This year, I signed up for al Quran class near my home. I have no idea how it will be or how my response towards the class will be. 

Or how long will I last in the class—ha ha.

I believe there will more resolutions as the year unfold.

Macam mana dengan resolusi tahun baru korang pula?