Wednesday, May 30, 2018

KEPUTUSAN MESYUARAT KABINET

Keputusan mesyuarat kabinet yang diumumkan oleh Perdana Menteri dalam sidang media tengah hari tadi



1. Penjawat awam grade 41 ke bawah - RM400 bantuan Raya.



2. Pesara Kerajaan — bantuan raya RM200.



3. Diskaun 50% bayaran tol dua hari sebelum Aidilfitri



4. Pembatalan HSR akan dibincangkan dengan Singapura. MRT fasa 3 turut dibatal



5. Pemantauan harga barangan semasa Musim Raya akan diteruskan.



6. Majlis Penasihat Pertanian akan ditubuhkan.



7. Sebuah Tabung Harapan akan dibuka untuk rakyat yang ingin menyumbang ke arah mengurangkan beban hutang Negara.



8. Bantuan rakyat BRIM akan diteruskan, di bawah nama Bantuan Sara Hidup.



9. Harga diesel dan RON95 akan kekal sama. Manakala harga RON 97 diapung mengikut pasaran.



10. Permata dipindah kan ke bawah Kementerian Pendidikan



11. GST dimansuhkan bermula 1 Jun 2018. Cukai SST pula akan diimplementasi selepas 1 September. Tiga bulan cuti daripada cukai ya kawan kawan.


12. Satu kumpulan ulama dan mereka yang berpengetahuan agama akan dibentuk untuk bincang peranan JAKIM


13. Perlawanan bola sepak dunia 2018 secara langsung melalui RTM


Tuesday, May 29, 2018

TIPS RAMADAN UNTUK PESAKIT GASTRITIS

Gastritis ( atau lebih dikenali sebagai gastrik dalam masyarakat kita) adalah keradangan pada lapisan dalam perut kita. Keadaan ini lazimnya disebabkan oleh jangkitan kuman H, pylori (80%), merokok, ubat-ubatan (ubat tahan sakit tertentu atau steroid) dan tabiat pemakanan yang kurang sihat.


TIPS RAMADAN UNTUK PESAKIT GASTRITIS
Sumber: Google



Antara tanda-tanda yang dikaitkan dengan gastritis adalah seperti:
  • Sakit pada bahagian ulu hati
  • Perut terasa kembung
  • Kerap sendawa, loya dan mungkin muntah

Pastinya ia adalah keadaan yang sangat tidak selesa untuk pesakit.

TIPS RAMADAN UNTUK PESAKIT GASTRITIS
Sumber: Google


Untuk penghidap gastritis, kedatangan Ramadan mungkin menyebabkan mereka sedikit merasa risau. Bimbang jika serangan gastrik itu datang ketika berpuasa. Takut keadaan bertambah teruk bila berpuasa.

Kerisauan mereka itu bukanlah tidak berasas langsung. Namun jika kita tangani bulan Ramadan ni dengan betul, tidak ada masalah sebenarnya untuk mereka yang ada gastritis untuk berpuasa.

Antara cara yang disarankan oleh doktor adalah dengan mengubah habit pemakanan kita, terutamanya ketika berbuka. Kalau tak kena cara, jangankan penghidap gastritis, mereka yang tidak ada masalah perut pun boleh senak dan kembung perut selepas seharian berpuasa.

Di bawah ini saya akan kongsikan beberapa tips berbuka puasa untuk mengelakkan rasa sebu perut, terutamanya untuk yang ada gastritis.


1. Percepatkan berbuka puasa
Sebaik sahaja suara lemak manis muezzin berkumandang dari corong radio, TV atau aplikasi telefon ada, cepat-cepat lah bergegas ke meja makan. Atau lebih baik lagi, siap-siap tunggu waktu berbuka di meja.
Abdullah bin Yusuf menceritakan kepada kami bahawa Malik telah meriwayatkan kepada kami daripada Abu Hazim daripada Sahl bin Sa’d bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: “Manusia akan tetap mendapat kebaikan selagi mereka segera berbuka puasa. (al-Bukhari)

Doa buka puasa jangan dilupa.


2. Berbuka dengan kurma dan air putih
Gula dalam buah kurma ni adalah sejenis gula ringkas, cepat diserap ke dalam badan. Sangat sesuai sebagai sumber tenaga yang pantas.

Air putih pula seeloknya kita minum beberapa teguk sahaja dulu. Jangan dibantai segelen pula.
TIPS RAMADAN UNTUK PESAKIT GASTRITIS
Sumber: Google


3. Rehat sebentar
Kalau ikutkan nafsu, memang terasa hendak terjun terus ke dalam lautan makanan yang terbentang di atas meja. Tapi sabar ok. Tak ke mana pun makanan tu.

Seeloknya selepas berbuka dengan kurma dan air putih, kita rehat dulu. Ini adalah untuk beri masa perut kita bersedia untuk terima makann yang lebih berat sebentar lagi.

Menurut Kevin Zahri, tempoh yang paling afdhal daripada waktu kita ambil kurma sehingga nak ambil makanan berat adalah dua puluh minit. Sempat sangatkan kalau nak solat Maghrib 3 rakaat dulu sementara tu.

4. Selamat menjamu selera
Dalam tempoh waktu 20 minit itu, otak dah dapat bekalan gula daripada kurma yang kita makan awal-awal tadi. Ia akan keluarkan tanda yang ia tak berada dalam keadaan kebuluran lagi. Nafsu makan pun dah tak membuak-buak macam awal waktu berbuka tadi.

Dimulakan dengan Bismillah, ambil hidangan yang seimbang dan sederhana dulu, dan diakhiri dengan sedikit kuih atau manisan. Risiko kita untuk makan berlebihan tu kurang berbanding kalau kita terus je makan berat selepas azan.
.

TIPS RAMADAN UNTUK PESAKIT GASTRITIS
Sumber: KKM

.
.
Haaa, ada TIPS EKSTRA ni:
  • Untuk yang ada mengambil ubat, pesakit adalah dinasihatkan untuk mengambil ubat yang diberikan sewaktu sahur; jika diberikan sekali sehari. Sewaktu berbuka dan sahur; untuk ubatan dua kali sehari.
  • Makan makanan yang dipanggang lebih baik daripada yang digoreng.
  • Minum air kosong sekurang-kurangnya 2.5 liter sepanjang malam di waktu Ramadhan.
  • Minum air susu atau air buahan yang tidak berasid contohnya pisang sewaktu sahur. Elakkan minuman bergas ataupun minuman yang berkafein seperti teh dan kopi.
  • Banyakkan makanan karbohidrat kompleks seperti beras perang, kekacang badam, oat. Elakkan makanan yang mempunyai asid yang tinggi, makanan pedas dan makanan berlemak.
  • Elakkan merokok.
  • Lewatkan sahur.


Bagi sesetengah orang, simptom gastritis yang dihadapi memang teruk, walaupun di luar bulan Ramadan. Dalam keadaan ini, lebih baik dapatkan pandangan mereka yang lebih pakar. Benar, kita nak kejar untuk lakukan tuntutan agama pada bulan yang penuh barakah ini, tapi janganlah sampai memudaratkan pula. Akan tetapi, jangan pula gastritis ini dijadikan alasan untuk mengelat daripada berpuasa pula ya, padahal langkah berjaga-jaga tak diambil pun.

Actually, while writing this, I find it amazing that by practicing the sunnah taught by our beloved Prophet Muhammad, we can actually adopt a healthier way of life. Semua tips di atas ni sebenarnya adalah cara yang dinasihatkan dalam Islam sendiri -- awalkan waktu berbuka, lewatkan sahur dan makan secara bersederhana. 

Sumber

Saturday, May 26, 2018

Tips Sejuk Mata Mak Mertua?

Waktu masih houseman dulu, kebanyakan masa saya di hospital. Tidur pun di hostel hospital, dalam bangunan yang sama. Nak pergi kerja turun lif saja.
.

Bila sampai masa malas nak keluar makan, saya selalu order Dominoes. Mereka akan hantar sampai depan pintu bilik. Fikir fikir balik bahaya nya kan? Tapi masa tu tak terlintas pun. Hampeh betul.
.

Ha nak cerita
.

Ada satu masa ni, delivery boy itu ketuk pintu time baru sudah solat. Jadinya pergi je lah buka pintu kan dengan bertelekung bagai.
.

Selesai urusan jual beli. Budak tu pun dah pergi. Tiba tiba masuk mesej dalam telefon.
.

"Sejuknya hati tengok cik tadi. Sekarang nak jumpa perempuan baik-baik bukan nya senang."
.

Mak aiiii kecut terus jantung saya masa tu tau!
Mujur lepas tu tak diganggu atau apa apa yang seumpama.
.

Mungkin boleh jadikan tips untuk jumpa bakal mertua. Pakai telekung. Bawa sekali extra telekung SK untuk bakal emak.

Monday, May 21, 2018

Kelebihan Bersahur—Untuk Mencapai Taqwa

Masa saya muda dulu, liat sungguh nak bersahur. Sanggup korbankan sahur semata-mata nak sambung tidur yang tak seberapa tu.


Lagipun tengah pagi buta kan, memang selera tu tak ada pun, betul-betul selepas bangun tidur pula tu. Memang menduga betul.


Sebenarnya
Kalau puasa itu diletakkan semata-mata menahan lapar dan dahaga sepanjang hari, memang tak nampak signifikannya sahur itu. I mean, bukannya benda pelik kan untuk tak tinggalkan sarapan dan makan tengah hari kan?

Kelebihan Bersahur—Untuk Mencapai Taqwa


Sahur ni, boleh kata sebagai ukur iman kita juga. Kerana iman kita gigih selak selimut untuk bangkit. Kerana iman kita suap juga mulut dengan sedikit makanan dalam kelam pagi.


Sedar atau tidak sedar, kita sebenarnya sedang dalam projek mega mencapai taqwa. Tangga taqwa perlahan lahan diredahi. Kadang rasa takut Allah itu sudah wujud dalam hati kita. Namun kita tidak sedari. Yang kita nikmati hanyalah kemanisan 'iman'.
Kelebihan Bersahur—Untuk Mencapai Taqwa


Itulah Allah. Diberinya kasih sayang kepada hamba-Nya dengan menanamkan rasa 'iman' kepada-Nya.


*Seseorang itu sudah dikira bersahur walaupun dengan minum seteguk air. Sabda Nabi SAW:

‎السحور بركة٬ فلا تدعوه ولو أن يجرع أحدكم جرعة ماء

Ertinya: "Sahur itu berkat, maka janganlah kamu tinggalkannya walaupun seorang antara kamu (hanya) meneguk air.

(Riwayat Ahmad)

Sahur adalah berkat kerana ia membantu menguatkan orang yang berpuasa.

—Dipetik dan diolah daripada facebook Bahagian Dakwah, Jakim


Thursday, May 17, 2018

Tunggulah Saya Pencen Nanti Baru Nak Beribadat

Ayah mertua kena jangkitan dalam sendi lutut (septic arthritis). Bengkak. Sakit. Demam gigil-gigil. Ditahan di hospital.
.

Doktor cucuk jarum pada sendi, tarik keluar nanah. Sebab banyak sangat, mereka ambil keputusan untuk keluarkan nanah itu di dewan bedah. Dua kali juga lah.
.

Nanah yang dihantar ke makmal, diproses dan didapati ada kuman. Maka kena duduk di hospital untuk cukupkan antibiotik secara intravenous selama 2 minggu.
.

Pakar kata, kena bagi rehat kaki.  Sebabnya  tulang rawan pada lututnya tu dah luka/radang dan jadi lembut (normal nya keras). Kalau ditambah lagi dengan tugas nak menampung berat, ia akan jadi lagi senang untuk bertambah luka.
Jadinya kena guna tongkat empat kaki untuk bergerak, sekurang-kurangnya 6 minggu.
.

Ada risiko juga jangkitan sendi itu akan berlaku lagi dan kena masuk dewan bedah kali ketiganya. Walaupun sedang dalam rawatan.
.

Dia risau kerana nama dah naik untuk haji tahun ni. Bertanya dia pada pakar tulang, "Sempat ke sebelum haji nanti?"
.

Pakar senyum nipis dan kata," Saya tak tahu. Kita angkat tangan, dan kita doa."
Dia sambung lagi.
.

"Ramai antara kita waktu muda-muda, kita ingat kita nak beribadah masa dah berumur atau pencen. Tapi bila umur dah banyak ni lah biasanya sakit-sakit ni datang. Dah jadi susah nak beribadah."
.

Benar kan?
Sering kita fikir kita ada masa yang panjang. Sedangkan kalau kita tengok keliling.
Berapa ramai yang muda dah tak ada kat dunia?
Berapa ramai belia yang ada sakit kronik? Berapa ramai lagi yang kurang upaya?
.

Tak perlu tunggu tua baru nak berubah.
Tak perlu tunggu umur dah banyak baru nak mula ibadah.
Tak perlu pasang niat tunggu pencen baru nak jadi baik.
.

Bila terlintas niat, cuba untuk terus buat.
Memang tak senang, nak tukar kepada yang lain daripada kebiasaan kita. Nak melencong daripada stereotaip yang dah lama tertanam dalam masyarakat. Kayuh perlahan-lahan.
.


Takkan nak tunggu sampai Allah dah tak beri lintasan ingin berubah dalam hati kita?
.
.

Wednesday, May 16, 2018

30 MENU LAZAT SEPANJANG RAMADAN

Start Maghrib ni dah masuk 1 Ramadan dan esok sekalian umat Islam akan mula berpuasa selama sebulan.


Persoalan setiap hari adalah, kita nak buka apa ni ya? Betul tak betul tak?


Selain daripada kita berbuka dengan dishes yang lazat, kita kena ingat juga. Tujuan Ramadan itu bukan saja sebagai ujian untuk fizikal kita, tapi juga adalah masa terbaik untuk santapan rohani kita.


Di sini saya kongsikan 30 menu lazat sepanjang Ramadan. Menu untuk roh kita. Rohani kita.


30 MENU LAZAT SEPANJANG RAMADAN


1. Tilawah al Quran sejuzuk sehari paling kurang.

2. Solat tarawih minima 8 rakaat setiap malam.

3. Solat Witir minima 3 rakaat semalam.

4. Beri makan orang berbuka puasa walaupun dgn sebiji tamar setiap hari.

4. Solat fardhu 5 waktu berjamaah setiap hari.

5. Tahajud setiap malam minimum 2 rakaat.

6. Sunat dhuha setiap pagi.

7. Sedekah setiap hari minimum seringgit.

8. Pastikan sahur setiap hari.

9. Iktikaf di masjid setiap hari walau sekadar 10 minit.

10. Tadarus al-Quran sambil usaha memahami maksudnya.

11. Ziarah orang yg kurang bernasib baik.

12. Kurangkan ziarah ke bazar Ramadan.

13. Pilih makanan sunnah sebagai menu harian.

14. Elakkan membeli makanan dari tangan orang yg fasik.

15. Jauhkan aktiviti yg lagha.

16. Zikir harian, banyakkan berdoa.

17. Lazimi bibir beristighfar sekurang-kurangnya 70 kali dlm sehari.

18. Ajari diri dengan sifat rendah hati kerana Allah

19. Mudah memohon maaf dan memberi maaf.

20. Menjaga dan menghubung silaturrahim

21. Menjaga dan menutup aurat dengan sempurna

22. Menjaga lisan, pandangan, pendengaran dan hati dari perkara-perkara yang dilarang.

23. Tidak berlebihan maupun membazir dgn makanan terutama juadah berbuka.

24. Perbanyakkan amalan-amalan sunat- solat sunat rawatib.

24. Lazimi sunnah Rasulullah yg ringan tulang dlm urusan rumah tangga (terutama suami dan anak lelaki)

25. Lazimi utk kawal dan tahan marah, didik diri untuk lebih bersabar.

26. Lazimi lidah untuk sentiasa bersyukur dan memperbanyakkcan syukur kepada Allah di kala senang mahupun susah.

28. Menjaga ikhtilat - hubungan antara lelaki dan perempuan.

29. Membayar zakat fitrah dalam waktu yg telah ditetapkan.

30. Ikhlaskan hati kerana Allah. Hadirkan Allah di dalam hati, berusaha menjalani Ramadan kali ini dgn sebaik mungkin seolah-olah inilah Ramadan terakhir kita.
.
.

Tak dapat nak hidangkan semua, tak apa. Perubahan itu mengambil masa, lagi-lagi ke arah yang lebih baik. Moga Allah mudahkan kita pada Ramadan kali ini.


Sunday, May 13, 2018

Hari Ibu, Bukanlah Untuk Yang Ada Anak Saja

Walaupun ada argument kata everyday is mother's day, buat apa nak 'sambut' hari ibu tak ada dalam Islam yada yada.
.

Tapi bila ada sehari yang khas untuk raikan moment itu kan adalah sangat NICE.💜
.
Hari Ibu, Bukanlah Untuk Yang Ada Anak Saja

Ramai wanita yang saya kenal adalah ibu-ibu yang struggle to make ends meet, tolong suami, tolong diri sendiri dan anak-anak, tolong orang lain or simply nak ada simpanan lebih.
.

Hari Ibu, Bukanlah Untuk Yang Ada Anak Saja

Ramai juga yang tiada anak sendiri, tapi penuh dengan sifat 'emak emak'. Atau mereka yang dipandang juga sebagai 'ibu' oleh orang tertentu.
.

Moga Allah rahmati usaha ibu, mama, mak, mommy, umi, bunda, okaasan, omma, maji, amma, ibu angkat, ibu tiri, ibu tumpang dan semua mother figure di luar sana
.

Selamat Hari Ibu ladies. Allah tahu~💜
.
Hari Ibu, Bukanlah Untuk Yang Ada Anak Saja


Saturday, May 12, 2018

Selamat Hari Jururawat 2018

To kakak misi yg baik hati yg selalu tolong kemaskan lepas kami buat kecah bila selesai buat prosedur.
.

Jadi frontliner pertama melayan kerenah patient di tengah malam/pagi buta sebelum korang telefon houseman oncall. Layan saja kalau ada patient yang jerit nak pethidine tengah malam walaupun belum sampai masanya untuk diberi.
.

Yang tolong ajar/tolong ambilkan darah/ABG and set branula masa saya masih houseman yang noobis kubis.
Atau masa nak ambil darah baby.
.

Yang tolong preparekan botol darah pagi2.
.

Tolong ajar buat dressing.
.

Yang ajar mcm mana nak jahit episiotomy yg cantik.
And tolong conduct kelahiran yang simple/bebenda kecil sebab nak kasi kami HO rehat for a while.
.

Yang selalu jadi teman mengumpat dan bergossip. And layan je perangai senget kitorang.

.
Selamat Hari Jururawat 2018

.
Dengan dialog-dialog yang sangat menggembirakan hati
.

"Tak apa doktor, akak dah ambilkan darah."
.

"Akak dah tolong setkan branula."
.

"Saya dah sediakan botol darah dan borang. Doktor tinggal ambil darah je."
.

"Doktor, ni result patient XXY, akak tolong tracekan dah."
.

"Saya dah buatkan dressing dah untuk patient B."
.

"Saya dah referkan patient tu pada physio/dietitian/OT."
.

"Doktor, akak bawa makanan kat pantry. Nanti pergi makan ya."

.

The list is endless. Mungkin sebab tu rezeki kalian selalu murah, sebab banyak mudahkan yang lain.
.

Terima kasih banyak banyak, kakak misi di HUKM dan Hospital Melaka.
Untuk kami, korang ni forever je kakak walaupun jauh lagi muda. Hahah.
Pasrah aja lah ya.
.

Happy nurses day.
.

Aima Hassan

Friday, May 11, 2018

Tun Dr Mahathir Mohamad - Perdana Menteri Malaysia ke-7

Masa nak mengundi kelmarin, dah pasak niat dalam hati.
Saya nak pangkah saja, lepas tu nak balik rumah dan teruskan hidup macam biasa.
Malam masuk tidur and tengok result esok paginya.
.

Harapan.
.

Sudahnya saya setia dengan telefon di tangan, baca setiap update yang kawan dan family share dalam group.
Rasa segala emosi. Segala cuak dengan khabar khabar angin. Segala konspirasi.
.

Sampai lepas tengah malam juga lah.
.

Pagi pula terjaga sebelum Subuh, sambung lagi baca updates.
Entah kenapa bila tengok video Tun M jam 3 pagi isytihar cuti, rasa macam dunia ini balik kepada asalnya. Rasa make sense semula.
.

And hari ni walaupun cuti, tak semacam cuti. Kat TV duk stream live astro AWANI dari pagi.
Tercongok nak tengok upacara angkat sumpah perdana menteri ketujuh.
.
Tun Dr Mahathir Mohamad - Perdana Menteri Malaysia ke-7

Saya tak pernah tergerak nak tengok pun upacara angkat sumpah selama ni.
Mana pergi resolusi awal awal sebelum mengundi tu Cekma oiii.
.

Tun Dr Mahathir Mohamad - Perdana Menteri Malaysia ke-7

Dan pada malam Jumaat 10 Mei 2018, Tun Dr Mahathir Mohamad selamat menjadi Perdana Menteri ke-7, di hadapan Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong, Sultan Muhammad V. Upacara berlangsung di Istana Negara.
.

Tujuh. Nombor yang signifikan dalam Islam, kan?
.
Tun Dr Mahathir Mohamad - Perdana Menteri Malaysia ke-7


Tun Dr Mahathir Mohamad - Perdana Menteri Malaysia ke-7


7 lapisan langit dan bumi.
7 hari
7 nafas terakhir
7 peringkat umur manusia
7 kali tawaf dan saie.
7 ayat dalam surah al-Fatihah.
.

Apa apa pun.
Alhamdulillah.
Despite all the conspiracy theories, rumours, controversies.
Upacara berjalan dengan damai, penuh adab dan istiadat.
.
.
Aima Hassan
A proud Malaysian

Thursday, May 10, 2018

Siapa Ketua Menteri Melaka Yang Baru?

Saya bukan asalnya dari Melaka tapi pernah belajar di Melaka selama dua tahun setengah, dan selepas berkhidmat di Kuala Lumpur selama 2 tahun, saya sambung perkhidmatan di Melaka juga. Dan selama saya berada di Melaka, sempat berada di bawah dua Ketua Menteri, Tan Sri Ali Rustam dan Datuk Seri Idris Haron. Kedua-duanya daripada Barisan Nasional.


Siapa Ketua Menteri Melaka Yang Baru?


Hasil PRU 14 semalam, rakyat Melaka telah memilih tampuk kepimpinan baru daripada Pakatan Harapan. PH Melaka berjaya membentuk kerajaan negeri dengan majoriti mudah apabila memenangi 15 daripada 28 kerusi DUNMaksudnya, Melaka akan dapat Ketua Menteri baru, yang bukan dari BN. Mungkin kali pertama agaknya ya. 

Siapa Ketua Menteri Melaka Yang Baru?
Sumber gambar - malaymail

Ikut sumber media, setakat hari ini, siapa yang bakal jadi Ketua Menteri Melaka masih dibincangkan oleh parti-parti komponen dalam Pakatan Harapan. Setiap parti dalam Pakatan Harapan akan kemukakan calon-calon mereka. Dan bila sudah muktamad, Pengerusi PKR sendiri akan menghadap Yang Dipertua Negeri untuk memaklumkan keputusan mereka. 


Secara peribadi, saya tak kisah lah siapa yang bakal naik jadi Ketua Menteri, asalkan dia dapat menjaga kebajikan rakyat dan menunaikan janji yang ditanam ketika berkempen dulu. Itu saja yang rakyat minta. Semoga suara mereka yang selamat ini tak didengari, dapat sampai ke telinga yang memerintah dan menerima bantuan yang selayaknya. 


Semoga peralihan kuasa berlansung dengan damai.
Semoga Allah mudahkan.

Insentif Pakatan Harapan Bila Menang PRU 14

Selepas penantian yang pada saya cukup mendebarkan, keputusan pilihanraya ke 14 saya kira memuaskan hati ramai pihak. Terutamanya rakyat Malaysia yang secara umumnya mahu lihat perubahan pada negara sendiri.


Tahniah Malaysia. Tahniah Pakatan Harapan kerana terpilih untuk membaik pulih dan menambah baik kerajaan Malaysia


So jom kita tengok semula apa insentif yang dipegang oleh Pakatan Harapan bila mereka menang PRU 14



Insentif Pakatan Harapan jika menang PRU 14 


1⃣Gaji Penjawat Awam/Pesara dan Bonus di! tingkatkan.

2⃣Gaji Penjawat Swasta bermula Minimum RM1500.

3⃣Elaun Kebajikan/ Oku/Ibu tunggal Di tingkatkan untuk Minimum permulaan RM800 - RM1000

4⃣ Bantuan pasangan berkahwin RM500 Seorang untuk perkahwinan pertama.

5⃣Lesen motosikal Percuma.

6⃣Mansuh GST.

7⃣Stabilkan Harga minyak di bawah paras RM1.50 seliter.

8⃣Bantuan Pendidikan Percuma.

9⃣Bantuan Pesakit Buah Pinggang,pesakit Jantung Bagi rawatan berkos Tinggi.

Insentif Pakatan Harapan Bila Menang PRU 14

1⃣0⃣Subsidi Air percuma dan Bil Elektrik.

1⃣1⃣Mansuh PTPTN dan nikmati biasiswa/ pendidikan percuma.

1⃣2⃣Salur Agih kekayaan mengikut kawasan dan daerah tercicir pembangunan.

1⃣3⃣Wifi percuma Berkelajuan Tinggi Bandar serta Luar Bandar.

1⃣4⃣Menstabilkan harga barang.

1⃣5⃣Bantuan Duit Dapur bagi isi rumah berkahwin/ ibu tunggal  kepada Rakyat Miskin serta berpendapatan rendah sebanyak RM250 sebulan.

1⃣6⃣Kad Peduli sihat Rakyat setahun RM500.

1⃣7⃣Pinjaman Peribadi Penjawat Awam untuk tempoh 10 Tahun di naikan semula kepada 20 Tahun bayaran.

1⃣8⃣Royalti Minyak kepada negeri negeri di tingkatkan Royalti.

1⃣9⃣Mencegah Ketirisan khazanah negara serta mengagih kekayaan kepada Rakyat.

2⃣0⃣Menghapuskan Tol di seluruh Malaysia.

2⃣1⃣Harga kereta baru lebih rendah serta cukai kereta import di turunkan.
Insentif Pakatan Harapan Bila Menang PRU 14

2⃣2⃣Mewujudkan Peluang Pekerjaan lebih banyak.

2⃣3⃣Mewujudkan peluang mesra usahawan/Peniaga kecil serta pinjaman mudah.

2⃣4⃣Bantuan Persekolahan tahunan kepada Pelajar sebelum sekolah di buka tahun baru.

2⃣5⃣Cukai insuran kereta di turunkan kepada kenderaan di bawah 1500CC.

2⃣6⃣Memperbanyakan Rumah mampu milik bawah RM100,000 dengan insentif bantuan kerajaan.

2⃣7⃣Siaran EPL Percuma kepada Rakyat Malaysia.

2⃣8⃣Mengutamakan wang poket Rakyat mencukupi.

2⃣9⃣Agihan Percuma Sekampit Beras setiap bulan kepada setiap isi rumah berkahwin miskin serta berpendapatan rendah.

3⃣0⃣Insentif tunai Kelahiran Baru.

3⃣1⃣ Insentif tabung Pendidikan Awal kepada bayi,kanak2 hingga dewasa. 

3⃣2⃣Menarik pelabur asing lebih banyak.

3⃣3⃣Menjadikan malaysia dan Rakyat berpendapatan tinggi menjelang 2020.

3⃣4⃣Mengurangkan kos sara Hidup Rakyat.

3⃣5⃣Khidmat kesihatan Percuma.

3⃣6⃣Sistem Giliran Perdana menteri hanya 2 penggal.

3⃣7⃣Menjadikan badan SPRM. Bebas serta lapor terus kepada Parlimen.

3⃣8⃣Gaji Anggota Polis/Tentera akan di tingkatkan bagi meminima salah guna kuasa serta rasuah untuk golongan pasukan pertahanan/penguatkuasa undang undang.

3⃣9⃣ Menaik taraf kehidupan Rakyat.

4⃣0⃣Menaik taraf infrastruktur kuarters Tentera dan Polis dengan lebih baik.

4⃣1⃣Menghadkan campurtangan Perdana menteri terhadap jabatan jabatan kerajaan dan Syarikat GLC.

4⃣2⃣ Menghapuskan saman tertunggak pesalah lalulintas terutama kepada pesalah kesalahan Tiada lesen motosikal.

4⃣3⃣Memansuhkan sistem AES

4⃣4⃣Memberi kelonggaran berpolitik kepada seluruh Rakyat Malaysia.

4⃣5⃣Mengembalikan wang Rakyat 1MDB di luar negara kepada Rakyat Malaysia.
.
.
Sama-sama lah kita doa, dengan terbentuknya kerajaan Malaysia yang baru ini, keadaan akan jadi lebih baik untuk rakyat. Moga Allah mudahkan PH untuk tunaikan janji yang telah dibuat.
.

After all, yang benefit nanti kan rakyat juga kan?

Monday, May 7, 2018

Rumah Transit 1 Malaysia — Meringankan Pasangan Muda

Awal-awal kahwin, pada saya paling afdhalnya tinggal berdua. Masa tu lah nak belajar warna karakter sebenar pasangan yang Allah pilih untuk kita ni. Masa tu nak belajar bersabar. Masa tu nak belajar terima dia seadanya. Masa tu nak belajar jadi matang. Nak buat silap pun, sesama sendiri je yang nampak kan. Kan janji manis waktu bercinta dulu lautan api pun kan kurenang, kita bersama dalam susah dan senang?


Untuk pasangan muda dengan pendapatan sederhana, lagi-lagi di ibu kota, untuk mencari rumah yang selesa didiami dengan harga sewa yang berpatutan adalah satu cabaran. Kadar sewa saja sudah guna separuh daripada gaji yang ada. Tak masuk lagi dengan kos sara hidup yang tinggi. Itu baru hidup berdua, nanti bila dah bertambah ahli keluarga, lagi bertambah belanjanya.

Yes, rezeki itu Allah yang beri, tapi sebagai rakyat, kita kena bijak untuk usaha cari peluang juga. Ambil tahu pasal program perumahan yang sasarannya pasangan suami isteri muda macam korang yang baru nak mulakan hidup bersama.


Contohnya macam program Rumah Transit 1 Malaysia (RT1M) untuk belia.
Pernah dengar tak? Pernah? Tak?

Rumah Transit 1 Malaysia — Meringankan Pasangan Muda


Wujudnya program RT1M ni adalah untuk beri kemudahan perumahan sementara kepada pasangan muda (bawah 30 tahun) yang baru berkahwin. Tumpuannya lebih kepada mereka yang berada di ibu negara.

Ni checklist untuk tengok korang layak ke tidak nak memohon:-
⦁    Warganegara Malaysia (pemohon dan pasangan)
⦁    Tak ada rumah sendiri dalam kawasan atau negeri rumah transit dipohon
⦁    Bekerja dalam kawasan atau negeri rumah transit dipohon
⦁    Bersih daripada sebarang rekod jenayah
⦁    Income bulanan seisi rumah kurang daripada RM 5000.


Rumah Transit 1 Malaysia — Meringankan Pasangan Muda

 Kalau tengok ciri-ciri rumahnya- tak besar sangat – dalam 700 hingga 850 kaki persegi. Bilik tidur ada 2 atau 3. Ada 2 bilik air. Ruang tamu dan ruang dapur, pasti ada. Kipas dengan lampu pun dah lengkap. Pendek kata yang asas-asas tu semua dah lengkap. Sesuai lah untuk hidup berdua, nak terima tetamu pun masih boleh lagi.

Rumah Transit 1 Malaysia — Meringankan Pasangan Muda

Kredit gambar: utusan.com.my

Yang best lagi, ada kemudahan lain juga yang disedia untuk penduduk RT1M ni tau, antaranya:
Dewan serbaguna
Ruang taska
Kedai / gerai
Pejabat pengurusan
Tempat letak kereta dan motosikal
Pagar kawasan dan kawalan keselamatan
Surau dan Lif

Rumah Transit 1 Malaysia — Meringankan Pasangan Muda

TAPI

Ya, ada tapi nya.


RT1M ni bukanlah untuk selama-lamanya sampai kita beranak cucu bermastautin kat situ. Tujuan asalnya kan untuk beri ringan sikit beban kewangan anak muda yang tengah nak mengumpul harta untuk beli rumah sendiri satu hari nanti.


Kadar sewa RT1M ni mungkin berbeza antara satu lokasi dengan lokasi yang lain, dan jenis rumah yang disewa. Yang pastinya, sebahagian daripada sewa itu akan dijadikan 'forced saving' (tabungan), yang akan dipulang balik pada penyewa bila tamat tempoh sewaan (2-5 tahun).


Ok sangat kan? Secara tak langsung, kita dah dapat menabung. Duit yang dipulang tu janganlah pula dibawa berjoli. Bawa mengucap, duit tu boleh kita kembangkan untuk bayar deposit rumah sendiri nanti. Kira dalam tempoh sewaan dengan RT1M, mula lah 'survey' lokasi rumah yang seterusnya. Mungkin pada masa tu, kita dah plan nak pindah keluar ibu kota ke kan. Hijrah. Siapa tahu?


Oleh itu


Wahai anak-anak muda ibu kota yang tengah plan nak dirikan rumah tangga, dah boleh mula rancang untuk mohon RT1M ni atau skim-skim perumahan yang seumpamanya.


Borang permohonan boleh didapati di alamat seperti di bawah dan boleh dihantar secara pos atau serahan tangan ke alamat berikut:

Pengarah,
Bahagian Perancangan dan Pembangunan Projek PPR
Jabatan Perumahan 
Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan,
Aras 30, No. 51, Persiaran Perdana, Presint 4, 62100 Putrajaya.

Tel : 03-8891 4053 / 4061
Faks : 03-8891 4226


Rujukan
1. Portal Rasmi Jabatan Perumahan Negara

2. Portal Rasmi KPKT

3. Berita Harian







Friday, May 4, 2018

Bantuan kepada para ibu melalui Program Permata Hati

Checklist barang bayi dah ditelek berkali-kali. Tapi masih ada lagi gusar dalam hati. Cukup ke barang-barang untuk anak aku ni?


Yang pernah atau bakal menerima cahaya mata mesti biasa sangat dengan keadaan ni. Nak kisah cukup ke tak barang tu satu hal, sambil intai poket tengok duit keping cukup ke tidak, itu kisah lain pula.


Teringat adik saya, sejak awal dia kahwin, dia dan suami khaskan satu ‘tabung anak’. Setiap bulan, sedikit duit daripada gaji akan diasingkan ke dalam tabung. Duit daripada dalam tabung itu lah yang diorang guna untuk beli keperluan baby yang bakal lahir.  Itupun kadang-kadang masih tak berapa cukup lagi.


Hakikat yang kena diterima adalah, kos sara hidup, terutama di ibu kota, memang bukan boleh dipandang sebelah mata.


Bantuan kepada para ibu melalui Program Permata Hati Wilayah


Atas sebab itu, lahirlah program Permata Hati Wilayah. Salah satu usaha yang dibuat untuk bantu ibu-ibu muda yang baru melahirkan atau sedang tunggu kelahiran si kecil di Wilayah Persekutuan.

Bantuan kepada para ibu melalui Program Permata Hati Wilayah

Lalui program ni saja, lebih dari 100 orang ibu telah terima sumbangan kelengkapan bayi. Mungkin ada yang rasa alah, bukan apa sangat pun. Tapi untuk yang baru jadi ibu bapa, even hadiah yang kecil tu pun dah beri lega yang bukan sedikit.


Ye lah, cuba bayangkan ek.
Bahan asas macam susu, lampin, baju—yang itu je dah berapa. Belum lagi kalau ada kos perubatan atau hospital. Tak masuk lagi car seat. Kereta sorong bayi. Melainkan kita ni memang orang ‘ada-ada’, apa jenis hadiah sumbangan yang orang nak bagi, kita terima dengan penuh syukur dan hati yang terbuka.

Bantuan kepada para ibu melalui Program Permata Hati Wilayah


Bantuan kepada para ibu melalui Program Permata Hati Wilayah

Program Permata Hati Wilayah ni, selain daripada untuk menyantuni para ibu, terutamanya golongan belia dalam menerima ahli keluarga baru, ia juga adalah usaha pihak Wilayah Persekutuan untuk dekati rakyatnya melalui lawatan ke hospital terpilih.

Bantuan kepada para ibu melalui Program Permata Hati Wilayah

Bantuan kepada para ibu melalui Program Permata Hati Wilayah


Secara peribadinya, saya rasa program ni adalah satu inisiatif yang sangat bagus. Selain daripada bantu dari segi kelengkapan bayi, secara tak langsung, ia beri sokongan emosi kepada ibu muda yang baru lepas menyabung nyawa untuk lahirkan nyawa baru. Dalam letih bercampur lega dengan lahirnya bayi yang dinanti, pasti lagi tenang hati bila tahu ada yang prihatin.
.

Program yang sebagus ini, sayang kalau tak diteruskan kan?