Friday, November 30, 2018

SEGMEN BLOGLIST 2019


It is kind of fun actually to join giveaway, bloglist segments. It gives opportunity to get to know other bloggers, yang memang super ramai!
.

Anyhow, siapa yang nak join segment bloglist untuk 2019, boleh klik banner di atas k.
.

Moga ada rezeki masuk bloglist orang, hiks!

Cekma Friday Reflection


Once in a while, Cekma akan get into venting mode dengan seorang teman. Through texting, sebab tak semudah dulu nak duduk mengopi.
.

Nothing much.
Cekma akan meroyan, lepas tu turn dia meroyan.
Kami akan pujuk sesama sendiri. 
Then kami akan delete conversation and pretend it never happened.
.

Ia adalah ruang yang selamat di mana kitorang boleh cakap apa saja tanpa ada judgement. 
Dan seolah perjanjian tanpa tulis dan lisan yang benda yang diroyankan itu was just that— royanan semata-mata untuk lepaskan rasa lelah.
.

Satu hari, kami bercakap tentang kadang ada rasa macam tak fair sesuatu tu benda jadi kat kita. Dia macam kenapa series of unfortunate events ni jadi kat kita ek? Kita tak exactly jahat sangat. Kita tak buat jahat kat orang pun.
.

Adakah sebab kita tak cukup redha dengan apa-apa yang dah jadi sebab tu Allah uji lagi?
.

Then, it clicked.
.

"Mungkin apa yang kita panggil 'series of unfortunate events' tu adalah jawapan pada apa yang kita minta. You know, kita minta belajar untuk redha, untuk jadi lagi sabar, to be better. So He sent this small tribulations untuk bantu kita achieve apa yang kita nak."
.

Bila difikir-fikir balik, mungkin itulah jawapan nya kan?
Learning tools yang Allah hantar tak semestinya datang dalam bentuk yang baik dan tenang saja.
.

I mean, macam mana kita nak belajar redha kalau tak ada benda yang unpleasant jadi kat kita? Kita tak akan belajar redha dengan setakat tengok orang lain redha right?
.

Macam mana nak belajar sabar kalau Allah tak hantar tools untuk rasa sabar itu kita pupuk? 
.

Macam mana nak jadi lebih baik kalau tak diberi situasi di mana we have to make a choice to be a better person?
.

Bayangkan kalau Ron 5kg itu sejenis yang baik penuh takwa tak berak merata, boleh ke Cekma nak claim yang Cekma ni penyabar bila handle kucing? Kena la diuji dengan sofa penuh cakaran, disembur dengan kencing, terpijak tahi cair atas karpet. 
.

Fuh. 
.

Jadinya from now on, let us try untuk tak meloncat sangat bila terjadi benda di luar kemahuan sendiri, atau benda jadi tak ikut plan. And hopefully Allah buka mata dan hati untuk tengok apa yang Dia nak ajar kita. 
.

“…But they plan, and Allah plans. And Allah is the best of planners.” [8:30]
.

Tapi, sesi venting akan tetap berjalan juga, cause we are only humans after all. Yang penting adalah apa yang kita dapat belajar daripada sesi-sesi itu, yang boleh bantu kita go through life.
.

Cuba share apa yang biasa korang buat bila nak rasa nak venting a.k.a luah perasaan?

Thursday, November 29, 2018

Birthday Giveaway by MaisarahSidi.com

Rasa macam dah lambat nak join giveaway ni, but luckily ada masa sampai weekend ni. So here goes.
.

A heartfelt belated birthday shout out to adik Mai. A birthday wish should always be dengan penuh perasaan, i think, kan?

Saya sangat respect sama designer, they seemed to create beautiful things from almost scratch. Anugerah Allah beri❤️
.

Anyhow,
Moga sentiasa di bawah lembayung rahmat dan kasih sayang Allah.
.

Siapa yang nak join Birthday Giveaway by MaisarahSidi.com, boleh klik pada banner itu je okey๐Ÿ˜‰

Wednesday, November 28, 2018

Sunday, November 25, 2018

Walaupun kecil, jangan disangka tiada apa

Saya cemburu betul pada mereka yang sangat ringan tulang banyak memberi kepada yang memerlukan.

Tak kisah daripada segi harta atau tenaga.
Yang besar hatinya organize charity, uruskan soup kitchen, feeding the homeless, you know that sort of thing

And me?
Admiring from afar, wishing that I could contribute something of the same degree. Mungkin tak akan sama tahap dengan sukarelawan, but you know, at least something.

Yang mampu kadang beri apa yang ada dalam poket kalau ada yang meminta. Kalau tiada apa dalam poket, hanya mampu kirimkan doa. 
Small things.

Still, rasa macam tak cukup baik.

Then I came across this, and I feel sort of better.


Kadang kita kita tak tahu, apa yang kita beri itu mungkin kecil sangat nilainya dan tak terbanding melalui mata kasar dengan sumbangan orang lain.

Tapi untuk yang menerima itu, mungkin itu rezeki pertama yang dia dapat pada hari itu.

Mungkin kecil yang kita beri itu mencukupkan untuk dia dapatkan apa yang dia mahu pada masa itu.

Mungkin senyum ikhlas yang kita beri, segarkan hati yang sedang sepi.

Who knows?


Terlalu terpengaruh dengan novel, ini akibatnya

Bila kau duk asyik baca novel omputeh dengan latar masa tahun 1800-an.
Dan kau jadi terliur bila dikisahkan tentang sarapan pagi yang namanya kippers.
Maka ni lah kejadiannya.
Ala-ala kippers.
.


Kalau ikut asalnya, diorang gunakan ikan hering.
Ikan itu akan dibelah sebelah tak putus (split in butterfly fashion), lepas tu sukahati lah nak garamkan ke, jeruk kan ke, titis lemon ke.

Cara potong yang sebenarnya. Kredit gambar google.

Cara masak — boleh digrill, dibakar, disalai.
.

Boleh dipadankan dengan telur (mata kerbau atau scrambled), roti, baked beans.
.

Cekma guna ikan apa ada dalam peti saja. Cara potong ikannya pun tak berapa nak betul.
Tak apalah kan.
Nak lepas kepingin saja.

Saturday, November 24, 2018

Segmen Blog Review 2018



Came across this post, and was tempted to participate.
.
Cekma belum kenal ramai bloggers lagi. Hopefully dapatlah juga berkenal-kenalan sesama mereka through segments macam ni.
.
Kalau nak join segmen blog review 2018 ni, boleh klik pada banner di atas itu ya.

Semua Sudah Tertulis



The scariest thing is when I feel that everything is out of my control.
.
But the thing is, nothing is ever within our control in the first place. Everything, since the beginning have been written by Allah. We only deceived ourselves to think that we were the one in control of things in our lives.
.


Friday, November 23, 2018

Cekma's Friday Reflection


Being in gatherings is the perfect place to catch up on the what's going ons with the people we care about. Among the FAQs are, "Any good news?"

There is no use pretending what was meant by the question. 

Sebelum ada kerja, maksudnya 'Dah dapat kerja ke?' or 'Bila start kerja?'
If you are single, then it meant 'Bila nak kahwin?' or 'Dah ada yang special ke?'

When you are married, it always meant 'Dah ada isi ke?'
After a while with one/few child, the meaning will be 'Bila nak tambah?'

So on and so forth.

So used was I to the question that the default response was an indulgent smile and a ready answer 'No'.

Don't get me wrong. Usually the intentions are pure, they asked because they care.

But recently, after I gave out that 'No' answer, my heart paused and pondered.

Tak ada good news? Really? How conceited can I be?

I have a supportive and loving family, in laws, relatives.
My husband.
A roof over my head.
A job and good friends.

Positive online circle.
A weekly motivational love letter (email), that I really look forward to.
Netflix full of series and movies.
My games. My cats.

Health.
I am alive. For another day. Another minute. Another hour.

The list is endless.



ูَุจِุฃَูŠِّ ุขู„ุงุกِ ุฑَุจِّูƒُู…ุง ุชُูƒَุฐِّุจุงู†ِ 

“Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kau dustakan?” (ar-Rahman: 13).


Rasa malu sangat pada Tuhan waktu terdetik itu.

And so, my answer to the 'any good news' question would be;

"Allah have grant me a lot of good news, but it may be not what you want to hear."

"Saya ada banyak berita baik, tapi mungkin bukan berita baik yang itu yang kamu nak dengar."

Thursday, November 22, 2018

Mini Pencarian Bloglist Jan - Dec 2019 by S.K.

They say there is a first for everything.
Since after a year of re-attempting to blog, this is my first time joining a "mencari Bloglist" thingy and surprisingly it was kind of exciting.

I am late to warm up to new ideas, so I take this as a nice progress.
Well done Cekma.

So anyhow, siapa yang terpilih will get to be in this blog owner's bloglist for a year. A YEAR.

Cara nak join, boleh klik saja pada banner kat bawah ni and just follow the instructions.


Moga ada rezeki kita kita semua❤️

Wednesday, November 21, 2018

Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz



Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz—Impian Cekma sejak entah berapa lama- nak jadi lagi organized. Nak rajin menulis dalam planner. Nak ada something to plan etcera etcetera.

Berapa banyak buku nota yang Cekma beli with that aim in mind, kita toksah cerita dulu lah ya. Notebooks, planner— itu adalah my weakness. Really.

Sebab tu bila came across Planner 2019 Giveaway ni, rasa tergedik-gedik aja nak join sekaki juga.

Semoga adalah sinar harapan untuk Cekma dapat planner ni
Semoga Cekma istiqamah menulis dalam planner itu.
Semoga Cekma jadi orang yang lebih merancang.

One can always dream, kan?

Kalau korang nak join giveaway ni senang je, just klik gambar kat atas nun and ikut je instruction kat situ.

Giveaway ni sampai hujung bulan ni ok!

⚡Contest pantas⚡ Tonton Video Bento Rilakkuma dan Menang


Hari ni Cekma is in the mood nak join contest. Semuanya sebab ada nampak bekas makanan yang sangat smart ni.


⚡Contest pantas⚡


View dan komen video BENTO NASI DENGAN KAREKTOR BERUANG RILAKKUMA, dan berpeluang memenangi lunchbox berkualiti import, Boximeal anda sendiri (lunchbox seperti tertera di dalam video yang bernilai lebih RM 60++).


idea bento untuk bekal anak ke sekolah - bento beruang rilakkuma yang comel; bento comel, idea bento mudah; bekal mudah; mudah berbekal ke sekolah




Syarat penyertaan:



  • 1. Tonton video ini sehingga habis.
  • 2. Tinggalkan komen "berkaitan" pada video tersebut. (komen yang unrelated akan dikira sebagai cheating dan penyertaan anda akan disqualified)
  • 3. Copy TEMPLATE CODING dari page contest, untuk buat entri di blog bertajuk "⚡Contest pantas⚡ Tonton Video Bento Rilakkuma dan Menang
  • 4. Tinggalkan link entri di blog contest.
  • Peraduan tamat , Jumaat 30 November 2018.



3 orang pemenang akan dipilih berdasarkan komen paling menarik. Dan keutamaan diberikan kepada yang subscribe channel Annur Syuhadah! ahaks~


Good luck!






Don't you think the bento itself is sooo cute?

Tuesday, November 20, 2018

Kisah Rasulullah di Thaif

Once, while I was reading Reclaim Your Heart by Yasmin Mogahed,  I came across one of her favourite du'a by Rasulullah s.a.w when he was in Thaif. Then I did a little digging about the story--and I gain much more respect to our beloved prophet. And after that, each time I came across the story, it sort of gives a warm sayu-sayu feeling, you know?

It was the 10th year of kenabian (prophetic?) dan Nabi s.a.w telah kehilangan dua insan yang paling prominen dalam hidupnya- Saiditina Khadijah & Ali bin Abi Talib; yang menjadi sokongan terkuat sejak dahulu. Allah telah memerintahkan baginda untuk berdakwah pada masyarakat di Thaif. And he abided the order and went there with Zaid bin Harithah.

But not only the travel was in vain (in the eyes of picisan human like me), they were chased out by the people and were thrown with sands and stones and pebbles as well as harsh words. They must have been throwing with all the hatred as both of the men were injured to the point they could not walk right and had to hide in a farm ('Utbah bin Rabi'ah). 

Kalau orang biasa-biasa macam kita ni mesti dah sumpah seranah jilake pergi mampus dll. Dan memang simpang 44 tak akan nak buat kerja-kerja macam tu lagi. Phobia! Or report polis.  Eh. 

Tapi Nabi s.a.w bukan lah orang biasa kan? Apa barang nak mengadu kat orang. 
Apa yang dilakukan adalah fitrah kepada seorang manusia. Purely fitrah. He turned to Allah. Blood stained, he cried out to Him.


ุงู„ู„ّู‡ُู…ّ ุฅู„َูŠْูƒ ุฃَุดْูƒُูˆ ุถَุนْูَ ู‚ُูˆّุชِูŠ ، ูˆَู‚ِู„ّุฉَ ุญِูŠู„َุชِูŠ ، ูˆَู‡َูˆَุงู†ِูŠ ุนَู„َู‰ ุงู„ู†ّุงุณِ
ูŠَุง ุฃَุฑْุญَู…َ ุงู„ุฑّุงุญِู…ِูŠู†َ ุฃَู†ْุชَ ุฑَุจّ ุงู„ْู…ُุณْุชَุถْุนَูِูŠู†َ ูˆَุฃَู†ْุชَ ุฑَุจّูŠ ، ุฅู„َู‰ ู…َู†ْ ุชَูƒِู„ُู†ِูŠ ؟ ุฅู„َู‰ ุจَุนِูŠุฏٍ ูŠَุชَุฌَู‡ّู…ُู†ِูŠ ؟ ุฃَู…ْ ุฅู„َู‰ ุนَุฏُูˆّ ู…َู„ّูƒْุชَู‡ُ ุฃَู…ْุฑِูŠ ؟ ุฅู†ْ ู„َู…ْ ูŠَูƒُู†ْ ุจِูƒ ุนَู„َูŠّ ุบَุถَุจٌ ูَู„َุง ุฃُุจَุงู„ِูŠ

 ูˆَู„َูƒِู†ّ ุนَุงูِูŠَุชَูƒ ู‡ِูŠَ ุฃَูˆْุณَุนُ ู„ِูŠ ، ุฃَุนُูˆุฐُ ุจِู†ُูˆุฑِ ูˆَุฌْู‡ِูƒ ุงู„ّุฐِูŠ ุฃَุดْุฑَู‚َุชْ ู„َู‡ُ ุงู„ุธّู„ُู…َุงุชُ ูˆَุตَู„ُุญَ ุนَู„َูŠْู‡ِ ุฃَู…ْุฑُ ุงู„ุฏّู†ْูŠَุง ูˆَุงู„ْุขุฎِุฑَุฉِ ู…ِู†ْ ุฃَู†ْ ุชُู†ْุฒِู„َ ุจِูŠ ุบَุถَุจَูƒ ، ุฃَูˆْ ูŠَุญِู„ّ ุนَู„َูŠّ ุณُุฎْุทُูƒَ ู„َูƒ ุงู„ْุนُุชْุจَู‰ ุญَุชّู‰ ุชَุฑْุถَู‰ ، ูˆَู„َุง ุญَูˆْู„َ ูˆَู„َุง ู‚ُูˆّุฉَ ุฅู„ّุง ุจِูƒ

Ya Allah, aku mengadu kepadaMu kelemahan kekuatanku, sedikitnya kemampuanku dan hinanya aku pada pandangan manusia.

Wahai Tuhan Yang Maha Pengasih, Engkaulah Tuhan golongan yang lemah dan Engkau juga Tuhanku. Kepada siapa Engkau serahkan aku ?

Kepada orang jauh yang memandangku dengan wajah bengis atau kepada musuh yang menguasai urusanku?

Sekiranya Engkau tidak murka kepadaku, aku tidak peduli (apa yang menimpa). Namun keselamatan daripadaMu lebih melapangkan aku.

Aku berlindung dengan cahaya wajah-Mu yang menyinari kegelapan serta memperelokkan urusan dunia dan akhirat.Aku berlindung daripada kemarahanMu atau kemurkaanMu terkena kepadaku. Engkau berhak untuk mencela aku sehingga Engkau redha. Tiada kuasa dan tiada kekuatan melainkan dengan-Mu.”


Allah answered his prayers by sending an angel offering to topple the mountains over the people of Thaif. All the prophet had to do was say the word. 

But he didn't. 
Instead he prayed that the people and their descendants to be given the guidance to the true path. The very people who just hurt him physically and were verbally abusive. 
For him it was okay if all the humans harm him, as long as Allah is with him.

That kind of heart, that is the kind of heart I would like to possess.