Saturday, December 30, 2017

TIGA PERKARA YANG DEODORANT LAKUKAN KEPADA BADAN ANDA

DEODORANT HARGA RM 45? MAHAL GILA. TAPI SELEPAS CUBA ADANIA BERGAMOT & LIME ALL NATURAL DEODORANT, TERPAKSA MENGAKU IA BERBALOI.
.
.

Saya percaya, hampir semua dari kita pakai ubat ketiak kan. Atau kalau nak pakai nama yang nampak semenggah sikit, deodorant. 
.

TIGA PERKARA YANG DEODORANT LAKUKAN KEPADA BADAN ANDA
Kalau ditanya kenapa pakai deodorant, jawapan mesti hampir sama. Sama ada tak mahu ketiak berbau, atau nak mengelakkan daripada berpeluh. Atau ketibas orang panggil eh.
.

Tapi pernah tak kita terfikir, macam mana sebenarnya deodorant ni boleh menghilangkan bau ketiak? Atau, kenapa agaknya kadang kita sendiri pun tak sanggup nak bau ketiak sendiri? Apa beza deodoran biasa dan antiperspirant?
.

TIGA PERKARA YANG DEODORAN LAKUKAN KEPADA BADAN ANDA

.

1. Deodoran membunuh bakteria yang menghasilkan bau busuk
.
Percaya ataupun tidak, peluh yang terhasil sebenarnya hampir tak berbau. Bau yang terhasil tu adalah apabila bakteria yang ada pada kulit kita uraikan beberapa komponen yang ada dalam peluh tu. Dan bila peluh yang dah sedikit terurai tu berada pada kulit kita untuk satu jangka masa, time tulah kita akan mula kerut hidung bila dekat dengan ketiak.
.
Memandangkan kebanyakan deodorant ada sedikit ciri-ciri anti bakteria, ia akan bantu untuk hapuskan bakteria pada kulit kita tu. So, at least for some time, kita bebas daripada bau ketiak yang kurang menyenangkan
.

2. Deodoran tidak membuat kita berhenti berpeluh
.
Ha, jangan pelik pula kalau dah pakai deodorant tapi ketibas masih ada. Sebab tugas deodoran ni (rujuk no 1) tugasnya nak menghilangkan bau dengan hapuskan bakteria pada kulit di area tu. 
.
Untuk mereka yang tak selesa dengan peluh di ketiak kalian boleh cuba cari deodoran yang 'ANTI PERSPIRANT' (anti peluh). Anti perspirant ni biasanya ada aluminium di dalamnya, yang bertugas untuk BLOCK salur peluh. So, peluh tak akan keluar. Bakteria tak akan bertindak atas peluh. End resultnya, tak ada bau. 
TIGA PERKARA YANG DEODORANT LAKUKAN KEPADA BADAN ANDA

.

3. Deodorant dan Kanser Payudara
Kanser payudara dan hormon ESTROGEN ada hubungkait yang rapat. Dalam deodoran dan antiperspirant ni, ada bahan-bahan seperti aluminium, triclosan, bahan pengawet seperti paraben dan bahan-bahan kimia yang beri bau wangi, maintain tekstur dan UV filter. Bahan-bahan ini ada aktiviti yang hampir sama dengan estrogen. Dan deodoran yang ada kandungan ini kita sapu di ketiak, yang sangat hampir dengan payudara.
.
However, setakat ini belum ada study atau research yang conclusive tentang teori ini. Studies by Mirick et al kata, tak ada kaitan between penggunaan deodoran dan kanser payudara. Manakala research yang dilakukan oleh Mc Grath KG membuat kesimpulan yang insiden kanser payudara pada usia yang semakin muda ada kaitan dengan penggunaan deodorant/antiperspirant dan mencukur ketiak yang kerap.
.

Jadinya, tak tahu lagi kesahihan teori itu, 
.
.
Tak ada salah pun nak continue pakai apa yang kita guna. Cuma, kena alert dengan possibility hubungkait antara kedua-dua faktor ni. 
.

Antara langkah yang saya mula ambil adalah memulakan penggunaan deodoran dari bahan semulajadi. Saya gunakan ADANIA BERGAMOT & LIME ALL NATURAL DEODORANT. Deodorant daripada Adania ni adalah:
• Natural • Non-Toxic • Unisex • Ultra-Pure • Long-Lasting • Hypoallergenic

.
Deodoran ini akan mengurangkan bau kurang senang secara semulajadi dengan gabungan Lime, minyak kelapa dara yang akan hasikan lapisan yang bersifat antibakteria dan minyak kelapa yang bantu untuk baikpulih kulit. Ia tidak menyumbat pori pori pada kulit ataupun block salur peluh. Semua bahan dalamnya adalah semula jadi, tiada bahan kimia buatan yang ditambah di dalamnya. 
.

Kandungan: Cocos nucifera (virgin coconut) oil, Maranta arudinacea (arrowroot) powder, Sodium bentonite clay, Butyrospermum Parkii (shea) butter (organic, unrefined), Cera alba (Beeswax),Sodium bicarbonate, Citrus bergamia (Bergamot) oil, Citrus aurantifolia (Lime) essential oil.
.

To be honest, saya masih pakai lagi deodoran yang biasa beli di pasaran. But at least dengan gunakan natural deodoran ni, frekuensi saya pakai deodoran dengan artificial chemicals ni dah berkurangan sebanyak separuh. Baby steps, tapi ok lah kan. 
.

Kalau ada yang nak dapatkan ADANIA BERGAMOT & LIME ALL NATURAL DEODORANT, boleh hubungi nombor +60196292906. Sekarang ini ada 15% off sampai 31 Disember 2017. 

Thursday, December 28, 2017

Apa itu Epigraph

Apa itu Epigraph 


Epigraph itu boleh jadi satu frasa, quote, cerita kontot atau sajak yang biasa penulis letak sebelum satu dokumen atau buku hendak bermula.
.
Pendek kata—pembuka cerita.
.
Epigraph dalam buku Appointment in Samarra adalah my all time favourite. Actually saya tak baca pun buku tu, saya cuma baca epigraph nya yand dipapar dalam buku lain.
.
Khabarnya epigraph yang saya suka ni asalnya daripada cerita rakyat lama orang Arab dulu.
.
Saya share ya. Dah siap translate juga.
.
.
.
Latar tempat: Baghdad
.
Ada seorang peniaga dan orang suruhannya. Satu hari peniaga ni hantar orang suruhannya ke pasar untuk beli barang and stuff.
.
Tak lama lepas tu orang suruhannya balik ke tempat tinggal mereka dengan wajah pucat lesi. Tubuhnya bergetar hebat.
.
Kata orang suruhan itu, masa dia tengah bersesak nak beli barang tadi, dia terlanggar seseorang. Yang dia kenal sebagai Death (Kematian). Katanya lagi, Death telah tunjukkan tanda seolah sedang membuat ancaman.
.
Gigil kan?
.
Dengan keadaan yang masih takut, orang suruhan itu pinjam kuda tuannya, dan dipacu laju-laju ke Samarra. 125km jauhnya dari Baghdad. Tempat yang dia percaya Death tak akan jumpa.
.
Peniaga itu kemudiannya pergi ke pasar. Terjumpa dengan Death. Dia tanya pada Death, kenapa seolah mengugut orang suruhannya tadi?
.
Death menjawab, bukan dia hendak ugut atau ancam orang suruhan tadi. Lebih tepat lagi, dia terperanjat sebenarnya terjumpa dengan orang suruhan peniaga itu di Baghdad.
.
Kerana sepatutnya pertemuan mereka adalah malam itu. Di Samarra.
.
.
.
.
Pertama kali baca, saya termenung sekejap. Dan baca lagi berkali-kali. Rasa tak puas. Pendek saja kisahnya, tapi padat berisi.
.
Saya tengok cerita ini dari dua sudut.
.
1. Kadang dalam kita buat kerja sehari-sehari, akan ada benda or event yang lain dari kebiasaan. Buat kita terkejut. Dan takut.
.
Namun disebabkan unfortunate event tu juga, buat kita respond in such a way yang kita pun tak terfikir kita akan buat. Endingnya mungkin elok. Mungkin juga tidak.
.
Tapi the bottom line is, kita keluar dari zon selesa sehari-hari. Kalau dalam kisah ni, tindakan orang suruhan yang lari jauh selepas jumpa Death.
.
.
.
2. Apa yang tertulis untuk kita, akan jadi hak kita juga. Tak kisah macam mana jalan ada lencongan di sana sini, ia akan jadi destiny kita juga.
.
Orang suruhan itu fikir dengan lari jauh ke Samarra, dia akan jauh dari Death. Sedangkan memang dah tertulis yang dia akan bertemu Death di sana.
.
Samalah macam rezeki, ajal, maut, jodoh. Kan?
.
Kalau ada terbaca atau bicara tentang takdir, mesti saya akan teringat kisah ini. Indah sungguh ilham Allah beri kepada penulisnya.
.
.
This is the OriginalVersion 

Death speaks: 
There was a merchant in Bagdad who sent his servant to market to buy provisions and in a little while the servant came back, white and trembling and said, Master, just now when I was in the market-place I was jostled by a woman in the crowd and when I turned I saw it was Death that jostled me. 

She looked at me and made a threatening gesture; now, lend me your horse, and I will ride away from this city and avoid my fate. I will go to Samarra and there Death will not find me. 

The merchant lent him his horse, and the servant mounted it, and he dug his spurs in its flanks and as fast as the horse could gallop he went. 

Then the merchant went down to the market-place and he saw me standing in the crowd and he came to me and said, Why did you make a threatening gesture to my servant when you saw him this morning? 

That was not a threatening gesture, I said, it was only a start of surprise. I was astonished to see him in Bagdad, for I had an appointment with him tonight in Samarra.

She looked at me and made a threatening gesture; now, lend me your horse, and I will ride away from this city and avoid my fate. I will go to Samarra and there Death will not find me. 
The merchant lent him his horse, and the servant mounted it, and he dug his spurs in its flanks and as fast as the horse could gallop he went. 
Then the merchant went down to the market-place and he saw me standing in the crowd and he came to me and said, Why did you make a threatening gesture to my servant when you saw him this morning? 
That was not a threatening gesture, I said, it was only a start of surprise. I was astonished to see him in Bagdad, for I had an appointment with him tonight in Samarra.

Tuesday, December 26, 2017

MINYAK HIPSTUR YA SISTHUR



Ada yang panggil minyak hipster.
Ada yang panggil Power Rangers.
Ada yang panggil lemang lima bersaudara.
.
MINYAK HIPSTUR YA SISTHUR
Apa-apa pun nickname yang diberi, tak dapat dinafikan yang 5 botol saiz jari telunjuk kalian ni, sangat berguna. A MUST HAVE ITEM.
.

MINYAK HIPSTUR YA SISTHUR


Untuk yang tak tahu, yang belum kenal, ini adalah set PREDILUTED BLEND by Ronella. Ia dirumus khas oleh our Certified Aromatherapist. Bahan yang digunakan memang 100% essential oils yang diekstrak daripada tumbuhan. Secara amnya, ia selamat digunakan.
.

Dalam set ni terdapat 4 items:

1.     Pain X
Bahan-bahan : Virgin Coconut Oil,  Lemongrass,  Eucalyptus, Peppermint, Rosemary, Black Pepper, Nutmeg.
Fungsi : Melegakan sakit sendi, sakit otot, sakit lutut, sakit belakang
 
MINYAK HIPSTUR YA SISTHUR

2.       Gas C
Bahan- bahan : Virgin Coconut Oil, Grapeseed Oil, Cardamom, Ginger, Peppermint, Bergamot, Dill seed
Fungsi : Beri kelegaan pada sebu perut, gastrik, angin
MINYAK HIPSTUR YA SISTHUR

MINYAK HIPSTUR YA SISTHUR


3.       NT Bax
Bahan- bahan : Virgin Coconut Oil, Cedarwood, Tea Tree, Cinnamon Bark, Clove Bud, Eucalyptus, Lavender
Fungsi: Sapuan dengan NT Bax boleh mengurangkan kegatalan kulit, kawal symptom eczema dalam certain cases

MINYAK HIPSTUR YA SISTHUR

MINYAK HIPSTUR YA SISTHUR

  
4.       Breathe EZ
Bahan- bahan: Virgin Coconut Oil, Camphor, Cajuput, Pine, Cardamom, Peppermint, Eucalyptus
Fungsi : Memberi kelegaan untuk batuk-batuk , selesema , resdung
MINYAK HIPSTUR YA SISTHUR


Harga satu set ni adalah RM 139. Tapi sempena jualan murah Boxing Day Ronella ni – bila korang dapatkan SATU SET ROLL ON BLEND ni, PERCUMA sebotol MOMMY RELIEF tau. Worth RM 34.
.

Mommy Relief ni apa pula?
.

Ha, kalau ibu-ibu mengandung ni mesti suka.  Ni lah peneman time datang sakit belakang dan cramps kaki malam-malam. Golekkan Mommy Relief, inshaaAllah lega simpulan biawak kat betis tu.


MINYAK HIPSTUR YA SISTHUR

Eh, ada lagi.
.

Selain daripada Mommy Relief, akan dapat FREE Virgin Coconut Oil by Ronella. Worth RM 59. Kiranya, secara total dah dapat JIMAT RM 93! Sangatlah berbaloi.



Saya rasa set ni sangat useful sebab saiznya kecil, boleh selit- selit dalam beg tangan atau poket saja. Datang saja sakit sendi, gastrik atau asthma yang memang hadirnya tak berjadual, hanya perlu sapukan saja minyak tersebut, lega. Untuk kawal symptom sementara nak dapatkan rawatan, I personally think it is a great bargain.
.

Berbalik pada PROMOSI hebat hari ke 3 Boxing Day Sale by Ronella ni.
Tempahan Dibuka: 

12am 27/12/2017 - 12am 28/12/2017

Kuota: 300pcs sahaja

Shipping: 2-5 hari

Berminat nak dapatkan set ni, boleh hubungi nombor di SINI










Thursday, December 14, 2017

B.U.S.U.K

“Busuk.”
.

Hidung berkerut. Mula bernafas ikut mulut kerana rasa tidak selesa dengan bau sekumpulan manusia yang baru melintasi mereka.
.

Perkataan busuk itu perlahan saja, tapi cukup kuat untuk didengar oleh teman hidup.
.

“Kenapa?”
.

“Awak tak bau ke tadi? Masa berselisih dengan diorang tadi.”
.

“Bau je.”
.

“Tapi nampak rileks je, kuat kot baunya.”
.
Busuk

Teman hidup senyum. “Sebab saya tengah cuba sibukkan diri istighfar dan bersyukur dalam hati.”
.

Dahi pula berkerut. Teman hidup ni kalau bercakap mesti banyak lapisan yang dia kena kupas. “Sebaaaaab?” Panjang harakat 'bab’ nya tu.
.

Teman hidup tarik tangan, dibawanya duduk di atas salah satu bangku berhampiran mereka.
.

“Bila awak terhidu bau diorang yang busuk tu. Apa awak rasa?”
.

Fikir sejenak. “Tak selesa. Kenapa tak pakai deodorant ke apa-apa. Tak mandi ke. Tak bau ke sesama diorang.” Tergelak kecil.
.

“Kiranya awak tengah hakimi diorang, betul?”
.

Terdiam. Dah mula tak senang duduk.
.

“Saya pun macam tu dulu. Kemudian ada orang tegur. Katanya, apa kata kita tukar. Instead of kita judge orang itu, walau dalam hati sekalipun, apa kata kita penuhkan hati dengan rasa syukur.’
.

“Maksudnya?”
.

“Syukur, sebab Allah beri kita senang untuk beli deodorant.
Syukur, kerana kita tak kena kongsi satu rumah kecil dengan 20 orang yang lain.
.

Syukur, kerana kita tak perlu nak berebut untuk mandi
Syukur, kerana kita tak perlu berpeluh sebab kena berjalan jauh
.

Syukur, kita ada sumber pendapatan yang cukup
Syukur, kerana kita terlindung daripada penyakit berjangkit disebabkan overcrowding
.

Syukur, kerana Allah tak beri kita bau tubuh yang buat orang kurang senang
Syukur, kerana kita ada upaya beli perfume.
Syukur, kerana kita tak ada penyakit yang buat badan kita berbau busuk.
.

Kalau nak senaraikan ni, memang tak habis.”
Teman hidup senyum manis.
.

Terdiam. Rasa sebak sedikit dalam dada. Benar,  banyak masa habis 'judge’ orang lain, sedangkan tugas 'hakim’ itu bukanlah tugas hakiki manusia.
.
.

Tuesday, December 5, 2017

Bunga Cengkih penawar sakit gigi

Bunga cengkih penawar sakit gigi
"Kak Aima, saya sakit gigi dah berapa hari ni. Makan painkiller pun tak jalan."
.

Awal November itu.
Masa tu pada Cekma tak ada ubat apa pun.
Lagipun katanya dah telan painkiller tak jalan.
Nak suruh ke dentist, waktu dah lewat malam.
.

Jeling botol-botol essential oils yang ada dalam beg. Ada seketul Clove Bud EO. Tawakkal sajalah.
.

Cekma hulur pada dia. Sambil pesan, letak SETITIK DUA saja dalam segelas air. Then kumur-kumur. Dan buang. JANGAN pula DIMINUM.
.

After that busy tak sempat pun nak tanya ok ke tak, sampailah jumpa minggu lepas.
.

"Lepas kumur tu kan, lega sakit gigi saya kak Aima."
.
.
.
Dengan izin Allah.
.

Bunga Cengkih penawar sakit gigi

Salah satu petua orang lama, kalau sakit gigi, gigit bunga cengkih kat area gigi/gusi yang sakit tu.
.

Betul?
.

Tapi tak tahu kenapa kan?
.

Studies have shown yang ada bahan-bahan dalam bunga cengkih ni yang ada ceciri anti-inflammatory (antiradang) dan antibakteria.
.

Sebab tu,
Sakit jadi kurang
Bengkak pun boleh surut
Merah pun memudar
Kalau ada jangkitan, boleh kontrol sekejap
.

Tapi kena ingat
.

Punca sakit gigi itu bermacam-macam.
Ikhtiar guna clove bud/cengkih ni untuk bagi reda sementara sakit dan bengkak yang ada.
.

Kalau masih sakit.
Kalau berulang-ulang jadinya
Kalau terlalu kuat denyutnya
Jejaklah kaki ke doktor gigi untuk diperiksa
Jangan sampai mudarat diri
.

Sumber Rujukan:

NCBI
Scielo