Tuesday, March 5, 2019

CREATOR HOTEL, LORONG YANG MALAP DAN SEEKOR RUSA

Nampak rusa tak?

CREATOR HOTEL, LORONG YANG MALAP DAN SEEKOR RUSA| Plan lain, jadinya lain. Tapi saya percaya setiap yang Allah tentukan itu sangat pasti lebih baik daripada apa yang kita rancang.

Minggu itu ada kursus sehari di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru. Asalnya saya rancang untuk menumpang tidur di rumah seorang rakan di sana. Entah macam mana, masing-masing terlupa nak update rancangan masing-masing, saya jadi hilang punca tak tahu hendak menginap di mana.

Mujur salah seorang teman yang akan pergi ke kursus yang sama dari Melaka tinggal di Kulai. Maka dalam kereta dia yang saya tumpang petang Jumaat itu juga saya membuat keputusan untuk menginap kat mana-manalah hotel yang ada di sana. Baru serabut nak mencari hotel yang nampak boleh dipercayai di sekitar Kulai.

Dan teman saya mencadangkan Creator Hotel, sebab ia nampak cantik dari luar.
Saya pun setuju saja, terus menempah bilik solo hotel tersebut di Agoda.

Melangkah masuk saja ke lobi Creator Hotel, rasa sangat WOWWWW.

CREATOR HOTEL, LORONG YANG MALAP DAN SEEKOR RUSA

Gambar dari Booking.com

Bertemakan rusa, lobi yang disirami gabungan warna putih, biru turqoise dan kelabu sangat buat hati rasa selesa dan tenang. Macam sangat nature friendly.

CREATOR HOTEL, LORONG YANG MALAP DAN SEEKOR RUSA

Kaki melangkah keluar daripada lif sebaik sahaja tiba pada tingkat 4, di mana bilik saya berada. Kad kunci yang diberi digunakan untuk membuka pintu kaca (ada ciri keselamatan di situ) yang mengasingkan ruangan lif dan satu hall yang sangat lapang, seolah lobi juga di tingkat yang sama.

Di hujung sebelah kanan hall, tersedia susunan meja berserta komputer - IT corner mungkin? Ruang yang selebihnya tersusun kerusi-kerusi kayu yang selesa, sesuai untuk duduk bersantai sambil berbual mesra atau diam membaca.

CREATOR HOTEL, LORONG YANG MALAP DAN SEEKOR RUSA

Dan di beberapa sudut ruang itu bersambung dengan lorong-lorong koridor yang menempatkan bilik hotel. Agak seram juga dengan suasana sunyi dengan limpahan lampu suram. Tapi pada masa yang sama, ia beri rasa tenang.

CREATOR HOTEL, LORONG YANG MALAP DAN SEEKOR RUSA

Kad kunci yang sama digunakan untuk membuka pintu bilik.

Comel kan electronic key card dia?

Lagi sekali rasa teruja. Saya pilih bilik solo saja, kerana saya seorang diri. Hiasan bilik cukup ringkas, tapi sangat teratur dan kemas. Saya suka betul bila dia gabung warna putih dan oren. Rasa refreshing sangat.

CREATOR HOTEL, LORONG YANG MALAP DAN SEEKOR RUSA


You know apa yang penting? Toilet okey, toilet

Di hujung katil terletak cantik lipatan tuala dan hotel amenities yang terbungkus elok,

Hotel amenities
Ini bungkusan selipar bilik

Dalam box ni ada set toiletries


Untuk 1 night stay di bilik solo itu, alhamdulillah saya berpuas hati.
Mungkin kalau ada rezeki, boleh datang ke sini lagi untuk cuba bilik yang lain pula. Kalau google gambar-gambarnya, rasa macam aduhaiiii cantik sangat.

Saya rasa hotel ni pun available untuk handle event juga tau.

Creator Hotel
Lot 1566, 20, Jalan Besar, Taman Mewah, 81000 Kulai, Johor07-662 6888



Sunday, March 3, 2019

I TAHU APA TAJUK BUKU YANG YOU BACA

"Saya ni, nampak je macam ni. Tapi saya hafal tau tajuk buku yang awak baca," kata suami sambil mendabik dada.

"Tajuk je la?"

"Ok lah tu."

"So, apa tajuk salah satu buku saya?"

Diam sebentar.

"Gray's Anatomy," suami jawab penuh yakin.

Diam sesaat lagi.

"Buku anatomi saya Netter's, bukan Gray's," isteri membalas.

Sesaat kemudian bergema dalam kereta dengan laungan kecewa kerana tembakan tak mengena.
.
.

Gray's Anatomy adalah tajuk buku ilustrasi anatomi oleh Henry Gray. Tak ada kena mengena kot dengan drama bersiri Grey's Anatomy tu.

I TAHU APA TAJUK BUKU YANG YOU BACA


Suka juga tengok ilustrasi dia, gaya klasik gitu. 

Kolej saya tak guna buku tu, kami guna Netter's Atlas of Human Anatomy. Menarik juga sebab penuh warna.
I TAHU APA TAJUK BUKU YANG YOU BACA


Buku-buku gini mahal. Sarat dengan ilmu anatomi badan manusia yang Allah cipta. Setiap selakan akan rasa SubhanAllah sangat dengan kejadian kita. 
.
.

Friday, March 1, 2019

INI KENA BUATAN ORANG, TAK PAYAH PERGI HOSPITAL!

INI KENA BUATAN ORANG, TAK PAYAH PERGI HOSPITAL


INI KENA BUATAN ORANG, TAK PAYAH PERGI HOSPITAL!| Abu memusing stereng kereta memasuki perkarangan rumah. Satu keluhan kecil dilepaskan tanpa dia sedar apabila melihat porch yang dikongsi dengan rumah jirannya gelap sahaja. 

Biasanya kalau dia pulang lambat lanjut hingga ke malam, jirannya itu akan tolong bukakan lampu.

'Masih marah agaknya mereka dengan aku,' bisik hatinya. Ada sedikit ralat. Tapi dia tidak menyesal.

Tidak lama dahulu Abu didatangi seorang wanita, kita namakan D. D adalah isteri kepada salah seorang ahli keluarga jiran Abu itu, kita namakan B.

D telah meminta bantuan Abu. Suami D tak sihat, badannya membengkak dan nafasnya jadi susah. Ahli keluarga yang lain (ie jiran Abu) berpendapat yang B itu terkena buatan orang, dan D adalah orang yang disyaki.

Abu rasa pelik. Kalau betul lah D 'membuat' suaminya sendiri, takkan bersusah payah D tebalkan muka untuk meminta bantuan Abu?

Kerana simpati terhadap D, Abu pun menziarah jirannya itu. Stetoskop dibawa sekali.

Hasil pemeriksaan, Abu membuat kesimpulan yang B dalam keadaan terlebih air dalam badannya (fluid overload). Bunyi paru-paru yang penuh dengan air, ruang abdomen juga dipenuhi cecair.
INI KENA BUATAN ORANG, TAK PAYAH PERGI HOSPITAL
Sumber gambar: NHLBI

"Bawalah ke hospital," Abu memberitahu kepada ahli keluarga yang lain.

"Ni orang buat ni. Kami pun dah bawa berubat. Dah ada air baca-baca dah. Tak apa, tak perlu ke hospital," tegas ahli keluarga B.

Abu mengetap bibir. Kasihan B. Dalam keadaan tercungap, hampir lemas kerana tubuhnya penuh air—ada pula air tambahan dari luar.

Gerak hatinya mengambil alih. Kalau jirannya itu tak mahu bawa B ke hospital, biar dia dan D saja yang usahakan. Tampak riak wajah D yang lega dengan keputusan Abu.

Sampai saja di kecemasan, saringan awal mendapati B dalam keadaan kritikal dan terus saja ditolak ke zon merah. Abu dimarahi pula oleh doktor di situ kerana lambat bawa B ke hospital.

INI KENA BUATAN ORANG, TAK PAYAH PERGI HOSPITAL
Sumber gambar: Health Affairs
Abu diam saja. 

Selang beberapa minggu selepas itu, Abu terserempak dengan B di hospital, sedang berjalan dengan senyuman lebar. Perutnya masih buncit dengan air, paru-parunya juga. Tapi keadaan B jauh lebih baik daripada waktu dibawa ke hospital dulu. Siap boleh bergelak ketawa lagi.

Abu menarik nafas lega. Langkah untuk 'menentang' keputusan keluarga jirannya itu nyata betul untuk selamatkan nyawa B. 

Sebab itu walau macam mana dingin pun layanan ahli keluarga jirannya itu, secalit kesal pun tak ada dalam hatinya.

 'Aku jalankan amanah dengan ilmu yang Allah beri. Conscience aku clear.'

.
.

Kalau ditanya boleh ke disihir orang, tapi present dengan simptom menyerupai masalah perubatan—jujurnya saya tidak tahu.
INI KENA BUATAN ORANG, TAK PAYAH PERGI HOSPITAL
Sumber gambar: Magic Love Spell
Tapi
Kalau ada orang rasa benda buatan orang ni tak guna ke hospital langsung, saya sekapal dengan Abu tak bersetuju.

Benda yang boleh dirawat di hospital, kita rawat di hospital. 
Dalam kes B, setiap rongga dan ruang tubuh orang itu dipenuhi air, mesti kena keluarkan untuk dia stabil dan selesa bernafas. 

Melainkan tuk guru mengubat tu ada jurus untuk keluarkan air dari badan, tu cerita lain.
Tapi still nak kena ke hospital untuk confirmkan, betul?
.
.


Sunday, February 24, 2019

SELUK JARI BUKAN SEKADAR UNTUK PERIKSA BUKAAN RAHIM

SELUK JARI BUKAN SEKADAR UNTUK PERIKSA BUKAAN RAHIM|

Lepas tinggalkan komen pada survey Tuan Irfan kelmarin, tergerak hati untuk kongsi sedikit memori yang dipelajari waktu jadi Houseman dalam posting O&G banyak tahun dulu.

Ok, mungkin ada belajar masa medical student tapi saya berangan agaknya. Lagipun belajar dengan pengalaman kan lagi lekat di kepala cewah.

Secara amnya, kebanyakan orang aware yang bila preggy mommies dah ditolak ke dalam labour room, benda yang paling tak selesa sekali adalah bila diseluk selang beberapa jam untuk periksa bukaan rahim/jalan (vaginal examination aka VE).

Tapi mungkin ramai yang tak tahu

Masa kita seluk tu, bukan bukaan rahim saja yang kita nilai. Ada beberapa info lagi yang boleh kita dapat tahu dalam masa beberapa saat kita buat prosedur tu.
.

1. Bukaan pangkal rahim (ok ni semua orang tahu)


2. Bahagian baby yang mana menghala ke bawah.

Betul, kebiasaan moms yang masuk ke labour room memang dah tahu apa posisi si baby kat dalam. Most of the time kepala yang di bawah.

Tapi ada masanya bila kita buat VE, yang dirasa bukanlah rambut, kadang dia bagi dahi, muka...tangan pun kadang dia hulur ke bawah.
SELUK JARI BUKAN SEKADAR UNTUK PERIKSA BUKAAN RAHIM

Namun yang paling takut sekali adalah apabila yang dirasa hujung jari itu adalah tali pusat (cord presentation). 

SELUK JARI BUKAN SEKADAR UNTUK PERIKSA BUKAAN RAHIM

3. Ketebalan 'bibir' pangkal rahim.
Naturally, makin lama ia akan makin menipis—pada masa yang sama bukaan jalan pun akan makin semakin besar.

Biasanya bila jalan dah buka penuh (10cm), bibir serviks pun akan jadi nipis senipis-nipisnya. 


4. Sejauh mana kepala baby dah turun.

Ada pernah dengar kan lepas diorang periksa tu, diorang akan kata benda macam—kepala tinggi lagi ni atau kepala dah turun ni.
SELUK JARI BUKAN SEKADAR UNTUK PERIKSA BUKAAN RAHIM

Kedudukan kepala baby yang masih tinggi ada risiko untuk panjangkan fasa nak bersalin. Tak bagus untuk moms and babies.

5. Sweep and stretch
Sambil-sambil kita buat VE tu, kita tolong juga tau untuk regangkan otot kat dalam. Lagi-lagi bila bukaan dah nak hampir penuh. Tujuannya untuk cepatkan lagi rate untuk buka jalan tu.
.

Semua benda yang dibuat ni, akan dicatat dalam fail, siap ada graf yang diplot lagi untuk rekodkan progress mom and babies tau. 

SELUK JARI BUKAN SEKADAR UNTUK PERIKSA BUKAAN RAHIM

Dan daripada graf tu, kita boleh tengok sama ada adakah proses bersalin tu berjalan seperti sepatutnya/secara natural, ataupun dah patut kita intervene.

Kesimpulannya
Dalam memori saya, posting labour room itu adalah umpama air yang tenang jangan disangka tiada buaya.

Pregnancy yang paling tak bermasalah pun, bila sampai di labour room...anything can happen.


Aima Hassan

Gambar diambil daripada

https://www.google.com/amp/s/www.obstetricexcellence.com.au/babys-hand-below-head-in-labour/amp/

https://www.slideshare.net/mobile/Hishgeeubuns/7-complication-of-intrapartum

Wednesday, February 20, 2019

Fenomena Supermoon

Fenomena Supermoon
Supermoon itu adalah fenomena di mana kedudukan bulan itu dikatakan paling dekat dengan bumi.

Jadinya bulan akan nampak lagi besar, lagi terang even pada mata kasar. Malam tadi (20 Februari 2019) adalah salah satu waktunya.

Ada sahabat yang berkongsi gambar bulan yang diambil dengan kamera DSLR yang di'mount' pada teleskop. 
Warna putih kuning lembut. Dengan biasan cahaya samar-samar di keliling. 
Fenomena Supermoon

MashaaAllah.

"Breathless rasa tengok gambar-gambar ni," saya beritahu pada dia.

"Tak sama dengan tengok di teleskop Cekma."

"Lagi breathtaking?" Tanya saya.

"Simply out of the world," dia membalas.

Tak macam apa yang ada di dunia.
SubhanAllah.

Kalaulah tengok seri bulan pun dah boleh buat rasa tenang dan puas. Apa lagi bila tatap wajah Rasulullah yang lagi indah daripada bulan?
Fenomena Supermoon

“Aku melihat Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam di malam purnama, beliau mengenakan kain merah.
Aku mulai memandang beliau dan bulan, ternyata beliau lebih indah dibandingkan bulan."
—Jâbir r.a [al-Mukhtashar hadits no. 8]

Tuesday, February 19, 2019

EMPOWERING ROLE: A SILENT SUPPORTER


EMPOWERING ROLE: A SILENT SUPPORTER

EMPOWERING ROLE: A SILENT SUPPORTER|
When I was contacted by Sister Abla to elaborate more on my choice of 'women breaking stereotypes' role, I mulled for quite a long time.

It's one thing commenting on it, but to really pour your thoughts in it, is a whole other matter.

But I try to make it as sensible as possible, so bear with me alright.

Bismillahirrahmanirrahim

The role that made me feel empowered is being a SILENT SUPPORTER.

I did not mean it as sending prayers to someone without them knowing it, or helping them behind their back (although it could be that too).

My version of a silent supporter is...let me give an example

We put all kind of masks when when we are facing the world. The public. We put on brave faces. We only let them see what we want to let them see.

But we have our own fears. Our own ugly sides. Our own hideous breakdowns. And sometimes, that side we do not wish to show to anybody, including those who are close to us. Most of the time because we don't want them to worry.

But

There are people who are not close to us or acquaintances that Allah put in our path. Someone that somehow we felt inclined to open up to. And somehow, they accepted us, they embraced our dark side, lent an ear for us to vent no matter how ridiculous and outrageous it is.

EMPOWERING ROLE: A SILENT SUPPORTER

The silent supporter did not judge us for it. Or bashed us for being irrational at that time.
Kind words were exchanged. Encouragement was given.

And we bounced back lighter, better and brighter than before.

These silent supporters, they know little about our life—but they know our hidden side. They were not even in our small circle, but somehow, we could trust them.

In short, my version of silent supporter is a person not really close to us, maybe just a co worker,  not our BFF, not our close family member, other people don't even know that we correspond with each other—but at some point our paths crossed, and that point become the reason we are able to open up our heart to them, just for that one particular matter.

Does this even make sense?
.
I have been privileged to be a silent supporter to few of my acquaintances/friends, I even surprised myself. How on earth they could think to open up to me?

Of course I could not help much but I know that just by being there helped them in some way to get through and move on.

I felt empowered because through this  role, I learnt:

1. Not to judge
2. People, most of the time are not what they seem. Everybody has their own struggles
3. Simple kind words, a smile, being understanding could help lift a spirit.
4. Somehow, by His Grace, some people even can open up to a love-being-alone introvert like me.
5. Allah created us for a reason, no matter how insignificant we felt ourselves are. 

Similarly, I have been blessed with people who are my silent supporter.

For that, I thank you.

Sunday, February 17, 2019

Bila rasa nak buruk sangka, Istighfar

Bila rasa nak buruk sangka, Istighfar

Bila rasa nak buruk sangka, Istighfar| "Saudara saya itu orangnya moden moden, pakai baju ketat-ketat, rambut warna karat."

"Dia jarang sangat lah nak ikut sama aktiviti keluarga. Kenduri ke apa ke, boleh kira dengan jari."

Memang best bila bercakap pasal orang lain. Lagi-lagi bila kita rasa dia salah. Dan kita dalam ramai—adalah lagi betul daripada dia yang diperkata.

Darjeling selalu panas telinga je bila dengar cerita-cerita macam tu. Daripada Darjeling tak kenal pun siapa yang dicerita, dah jadi boleh sebabkan buruk sangka.

Darjeling pun kata
"Mungkin sebab dia tahu kalau dia datang pun, orang mengata. So baiklah dia tak datang."

"Eh, mana ada orang nak ngata apa-apa depan dia."

Darjeling balas.
"Depan-depan memang la tak. Tapi mengata kat belakang, mesti ada kan?

Diam. Tukar topik lain.

'Banyak sungguh dah Allah simpan aib kita.
Banyak sungguh dah Allah pelihara diri kita.
Maka jagalah aib orang lain juga ya.
Bila hati mula nak sangka buruk, mula nak fikir bukan-bukan pasal orang lain;
Istighfar.'
.

Aima Hassan
Mana datang Darjeling pula~

Friday, February 15, 2019

MY FAVOURITE HADITH



Saya mahu sama the one yang

Bila saya fikir dia sayang pada saya, dia memang sayang pada saya
Bila saya harap dia maafkan saya, maka dia akan maafkan saya

Bila dalam ramai saya teringat dia, dia akan ingat pada saya dalam kelompok yang lagi baik

Bila saya dekati dia setapak, dia akan dekati saya bertapak-tapak
Bila saya bertatih ke arah dia, dia akan meluru untuk sambut saya

Bahagia betul bila ada yang sayang kita semacam ini.
Agak-agak siapa tu?

Parents kita?
Pasangan kita?
BFFs?

Dari Abu Hurairah, dia berkata: Rasulullah Saw bersabda: Allah berfirman:  
“Aku menurut sangkaan hamba-Ku kepada-Ku. Aku bersamanya apabila dia mengingat-Ku. 
Jika dia mengingati-Ku dalam dirinya, maka Aku mengingatinya dalam diri-Ku. Jika dia mengingati-Ku dalam suatu kelompok, Aku mengingatinya dalam kelompok yang lebih baik dari kelompok mereka. 
Jika dia mendekati-Ku satu jengkal, maka Aku mendekatinya satu hasta. Jika dia mendekati-Ku satu hasta, maka Aku mendekatinya satu lengan. 

Jika dia datang kepada-Ku dengan berjalan, maka Aku datang kepadanya dengan berlari”.
(HR. Bukhari dan Muslim)

Setiap kali Hadis Qudsi ini melintas depan mata, by the end of the ayat, pipi akan basah. Seriously basah.

Macam mana Dia boleh still sayang kita dalam segala kita yang tak sempurna ni? Masih boleh nak dekat dengan kita beriya walau kita baru nak gerak seinci kepada Dia.

Masih jauh lagi perjalanan nak ke arah Dia. Tapi moga semakin lama semakin dekat. Moga semakin lama semakin rapat dan kenal. Moga makin lama makin sayang.

Alangkan kita bila diingati oleh selebriti pun dah rasa kembang hati
Apa lagi bila diingati Allah Rabbul Izzati?

Friday, February 8, 2019

ZUHUD, KISAH IBN ARABI DAN NELAYAN



Sebelum ni yang saya tahu tentang zuhud adalah bersederhana. 
Ye lah, tak melebih-lebih, tak bermewah sangat.

Korang fikir macam tu juga ke?

Tapi lepas dengar satu sesi sharing ni, saya dapat faham dari satu sisi yang lain pula.

Saidina Ali kata;
'Zuhud itu bukanlah maksudnya kita tak memiliki langsung, tapi kita tidak dimiliki oleh apa-apa pun.'

Sangat make sense, tapi saya masih struggle untuk apply.

Sedangkan benda yang kecil Allah pinjamkan pun rasa nak meraban kalau hilang atau misplaced, apatah lagi yang kita anggap berharga.

Ada satu cerita yang saya suka berkait dengan konsep zuhud ni—tentang Ibn Arabi dan anak muridnya.

Ibn Arabi ni adalah seorang ahli sufi dari Sepanyol. 
Salah seorang anak muridnya bekerja sebagai nelayan.

Nelayan itu sangat sederhana hidupnya. Setiap pagi dia akan keluar ke laut dan pulang dengan hasil tangkapan. Semua ikan yang dia dapat tu, dia akan beri kepada penduduk yang miskin.

Dah tu, apa yang tinggal untuk dia?

Untuk sendiri, nelayan itu hanya ambil seketul kepala ikan saja yang akan dimasak sebagai makanan harian dia.

Sangat selfless kan? 
Saya selalu kagum dengan orang yang ada perangai macam tu.

Lama-lama nelayan tu pun dah mula ada followers dan anak murid dia sendiri.
Tapi jauh di sudut hati, dia rasa ada benda yang tak mencukupi.

One day

Salah seorang anak murid dia (kita namakan X) nak ke Sepanyol. Nelayan itu pun kirimkan pesan kepada X, dah alang-alang ke sana, apa kata X pergi cari Ibn Arabi. Untuk minta nasihat, kerana Nelayan rasa dia tak ada progress spiritually.

“Tolong mintakan nasihat dari beliau untukku, aku merasa buntu."

Sampai di sana, X bertanya pada penduduk setempat di mana rumah Ibn Arabi. Bila orang sana tuding jari pada sebuah rumah yang layak dipanggil istana, X rasa macam 'Apakah?'

Saya sangat faham kenapa X rasa macam tu. Sebab saya rasa benda yang sama 

Macam mana Ibn Arabi boleh ada rumah agam yang mewah sedangkan gurunya si Nelayan sangat bersederhana? 
Kata ahli sufi, tapi dikeliling dengan benda dunia?

Sepanjang jalan menuju ke rumah Ibn Arabi, X lalu ladang, kawasan ternakan yang dimiliki oleh Ibn Arabi sendiri. 
Masuk dalam rumah, dia lihat dinding dalam dilapisi dengan marmar.
Lantai dialas dengan permaidani indah.

Disambut lagi dengan barisan pembantu yang baju mereka daripada kain yang baik-baik.
Ibn Arabi pula pulang diiring dengan bodyguards sado, kuda gagah perkasa. Tubuh Ibn Arabi sendiri dibalut dengan pakaian selayaknya sultan.

X pun sampaikan hajat dan soalan yang dikirim Nelayan.

Nak tahu apa yang Ibn Arabi jawab?

“Katakanlah kepada gurumu penyebab kebuntuan jiwanya adalah karena ia masih terlalu terikat pada dunia.”

Lagi sentap X rasa bila dia terima jawapan tu. Geram pun ada. Macam mana orang yang kelilingnya penuh dengan mewah boleh kata Nelayan yang sederhana tu terikat dengan dunia?

I cannot brain this.

X pulang bawa jawapan dengan hati yang rawan. Berat hatinya nak beritahu Nelayan tentang apa yang Ibn Arabi katakan. 

"Lalu," tanya Nelayan itu. "Apakah ia memberitahu kepadamu suatu nasihat bagiku?"

Selepas dipujuk dan ditanya beberapa kali, X pun mengalah dan dia sampaikan pesanan Ibn Arabi.

Merambu air mata si Nelayan bila mendengar kata-kata X.

"Iya. Dia berkata benar. Ibn Arabi memang betul-betul tidak peduli apa yang dia ada. Padahal aku, setiap kali aku jamah kepala ikan itu, aku selalu harap dapat makan seekor ikan terus."

.
.
.

By this time saya rasa sangat wowww. 

Great people of the past yang dilimpahi harta benda mewah segala, tapi bila sampai masa perlu tinggalkan harta dunia, mereka tinggalkan dengan rela. 

Diri sendiri?

Berapa banyak kali saya konon nak berjimat cermat tapi jauh kat sudut hati meronta nak lebih lagi nikmat dunia. Cedok nasi dan kuah saja, tapi dalam hati teringin nak sambal ikan keli.

Nak tunjuk pada diri sendiri dan manusia yang kita ini sederhana, sedangkan sebenarnya masih terikat dengan dunia.

Tuesday, February 5, 2019

CNY 2019 - Tahun 'Ji Hai'


CNY 2019 - Tahun 'Ji Hai'|
Babi ni adalah haiwan ke-12 dalam kalendar Zodiak Cina.
.

Kenapa dia yang terakhir?
.

Sebab masa Jade Emperor panggil berkumpul, dia datang beroink oink paling last sekali.
.

Ah-ha~
However katanya yang lahir tahun babi ini sifatnya caring, mendengar kata, rela berkorban, lembut hatinya. Tapi, mereka juga boleh jadi susah nak buat keputusan, innocent sangat dan agak OCD.
.

Saya tak arif pun dengan bab astrologi ni.
Tapi saya kira orang-orang dulu dah perhati perangai manusia ni lama bertahun-tahun.
Dan pe'el manusia ni basically sama saja bak kata Agatha Christie.
.

Anyhow
.

CNY 2019 - Tahun 'Ji Hai'

Wishing my Chinese friends a very Happy and Prosperous year ahead~❤️

Friday, February 1, 2019

9:13 THE RETURNING DAN TRAGEDI 1972


Ada satu masa tu, sedang saya meneliti satu persatu tajuk movie di Iflix, mata terhenti pada satu tajuk 9:13 The Returning.  Daripada gambar, dapat saya rumuskan yang ia adalah cerita seram.
Saya tak suka cerita seram.
Namun bila penunjuk tetikus saya berada pada poster cerita itu, ternampak sekali sinopsisnya yang percikkan rasa ingin tahu saya.
9:13 THE RETURNING DAN TRAGEDI 1972
Gambar: cilisos.my

"In 1972, September 13th a grieving tragedy occurred in Parit Buntar, Malaysia. Where a ferry sank, carrying 20 passengers on board. Tragically all lives were lost, among them were 17 young students."
Mungkin kerana ia berlaku sebelum saya lahir, maka saya tidak tahu.
Mungkin kerana ia berlaku jauh dari saya, maka saya tidak pernah dengar.
Apa-apa pun saya terus sahaja mencari kisah itu dalam Google.
Dan saya terdiam sebentar.
Rupa-rupanya ia tragedi yang sangat menyayat hati.
Pada waktu itu, feri menjadi mode of transportation utama merentasi Sungai Kerian untuk menghubungkan Parit Buntar, Perak dan Bandar Baharu, Kedah.
Tapi jangan pula bayangkan rupa ferinya macam feri yang kita ada sekarang ni. Feri yang dimaksudkan pada waktu itu adalah jenis feri yang diikat dengan sistem tuil (pulley) dan ditarik oleh sebuah bot kecil.
9:13 THE RETURNING DAN TRAGEDI 1972
Gambar: cilisos.my

9:13 THE RETURNING DAN TRAGEDI 1972
Gambar: pinterest

Hujan lebat membasahi bumi pada pagi itu. Feri berlepas seperti biasa, membawa penumpang-penumpang termasuk sebuah van yang dipenuhi oleh anak-anak sekolah rendah. Namun arus sungai yang deras telah memutuskan tali keselamatan.
Tanpa ada cara untuk menyambungkan kembali tali yang terputus, feri mula condong ke sebelah dan lama kelamaan terbalik ke dalam sungai bersama-sama penumpangnya.

9:13 THE RETURNING DAN TRAGEDI 1972
Gambar: cilisos.my
27 nyawa terkorban, 25 daripadanya adalah pelajar sekolah.
Sedih, kan?
Saya termenung seketika. 

Kalau dilihat.
Kalau difikir-fikir.
Banyak je kejadian tragis yang berlaku di sekeliling kita.  Kecil, atau besar. Tinggal kita saja nak ambil tahu ataupun tidak. 

Mungkin, perkara-perkara sedih ini jadi sebagai peringatan untuk kita, manusia yang sering lalai. 
Sering terlupa. 
Sering terlepas pandang benda yang kecil tapi penting kerana terpesona dengan benda yang lebih nampak di mata.
Macam kejadian 1972 itu.



AKU PERGI MENCARI DUNIA, AKU PULANG MEMBAWA AKHIRAT



AKU PERGI MENCARI DUNIA, AKU PULANG MEMBAWA AKHIRAT

AKU PERGI MENCARI DUNIA, AKU PULANG MEMBAWA AKHIRAT| Waktu itu dah berapa hari mereka sekeluarga tak makan. Maka Ali r.a minta isterinya Fatimah r.a untuk pohon bantuan daripada Rasulullah s.a.w. Dengar khabar utusan Allah baru saja terima haiwan-haiwan ternakan.

.



Fatimah pun pergilah menghadap ayahnya.
.



Mendengar permintaan puterinya, Rasulullah bertanya,
"Mahukah sekiranya aku ajarkan lima ayat yang Jibril baru ajarkan padaku, yang lebih baik daripada lima ekor kambing?"
.



Fatimah memilih lima ayat itu tanpa fikir panjang.
.



Ok, kita pause sekejap boleh?
.



Saya tengah membayangkan diri saya sendiri dalam keadaan itu. Dah lapar gila banyak hari tak makan. Balik rumah parents, nampak ada KFC sebucket atas meja.
Lepas tu parents tanya, nak KFC ke nak doa yang malaikat ajar?
.



Duh, obviously saya akan meluru ke KFC dulu. Jujur tak?
.



Tapi puteri Nabi ini bukanlah perempuan biasa. Dia membesar dalam didikan dan kasih sayang Rasulullah, dan sifatnya pun bagai cermin kepada ayahnya. Diberi pilihan antara blessing dunia atau akhirat, dan dia pilih akhirat.
.



Ok sambung semula.
.



Lalu Nabi SAW pun ajarkan pada Fatimah r.a 5 ayat tersebut.



ياَ أَوَّلَ الأَوَّلِيْنَ وَيَا آخِرَ الأَخِرِيْنَ، يَا ذَا الْقُوَّةِ الْمَتِيْنِ، وَيَا رَاحِمَ الْمَسَاكِيْنَ، وَياَ أَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ
.



1. Ya Awwala al-awwalin (Wahai Dzat yang Maha Awwal/O the First of the First)



2. ya Akhira al-akhirin (wahai Dzat yang Maha Akhir/O the Last of the Last)



3. ya Dza al-Quwwati al-matin (Wahai Dzat Pemilik kekuatan yang hebat/O the Possessor of Absolute Power)



4. ya Rahima al-masakin (wahai Dzat yang Maha pengasih bagi orang-orang miskin/O He who shows mercy to the impoverished)



5. ya Arhama ar-rahimin (wahai Dzat yang Maha Pengasih/O the Most Merciful of the Merciful)



.
Bila Fatimah r.a pulang ke rumah, Ali r.a bertanya apa yang dikatakan oleh Nabi SAW ketika Fatimah berada di sana.
Dan Fatimah membalas, "Oh Ali. Aku pergi mencari dunia, dan aku pulang membawa akhirat."
.



Kemudian mereka belajar 5 ayat itu bersama-sama dan diamalkan sepanjang hidup.
.



Ada beberapa points yang saya suka sangat dalam cerita ni.
.



1. Nabi SAW obviously lebih suka untuk berikan 5 ayat itu pada anaknya, tapi dia tetap berikan peluang untuk Fatimah memilih. Sama macam masa Fatimah diajari tentang Tasbih Fatimiyyah dan juga semasa Fatimah r.a hendak dinikahkan dengan Ali r.a.
.



Nabi SAW tak guna kuasa veto sebagai ayah, ataupun utusan Allah. He knows yang dia dah didik Fatimah r.a sebaiknya dan percaya yang anaknya itu akan buat keputusan yang terbaik.
.



2. Dalam keadaan yang sangat mereka perlukan sesuatu, Fatimah r.a tetap memilih ayat-ayat yang kuatkan rasa pergantungan pada Allah s.w.t. berbanding lega yang sementara atas dunia.
.



3. Cara Ali r.a menerima apa yang Fatimah r.a bawa pulang daripada rumah Nabi SAW. Dia tak marah pun. Siap dia pun ikut amalkan ayat tu sama-sama dengan isterinya.
.
Cuba bayangkan adegan dalam drama jam 7.
Suami tengah kelaparan, isteri balik dengan tangan kosong dan 5 ayat doa yang ayahnya beri.
.



Memang sah dah kena marah si isteri tu. Silap hari bulan keluar dialog, "Awak makan lah doa tu, saya nak keluar cari makan." Jangan dibuat main.
.



Beza kan tahap manusia marhaen macam kita ni dengan power couple tu?
.



So, kalau tengah rasa susah hati, sempit dada dan kepala - let us sama-sama amalkan ayat-ayat tersebut, selit sebelum nak baca doa harian kita. Moga Allah kasihani dan mudahkan perjalanan hidup kita.
.



InshaaAllah.

Monday, January 21, 2019

Bateri kereta mati di hari cuti? Bateriku.com bawa pengganti

Bateri kereta mati di hari cuti? Bateriku.com bawa pengganti|
Awalnya kami (me and my husband) planned to go out semalam. 
Nak beli groceries dan yang lagi penting nak mencari baju warna baby blue untuk majlis adik minggu hadapan. 
Dah siap semuanya, tiba-tiba...

Enche Goblin cuba menghidupkan kereta, tapi yang keluar hanyalah bunyi separuh nyawa.
Dua tiga kali lagi, masih sama saja. 

Termenung sekejap. 
Dia pandang saya ," Sebelum ni pernah jadi macam ni tak?"

"Tak pernah," memang seingat saya, hari Jumaat baru ni pun tak ada pula kereta buat bunyi pelik-pelik. 

"Bateri tu," sampuk jiran sebelah yang kebetulan berada di luar.

Termenung lagi. Jumper tak ada. 
Hari Ahad ni, ada ke kedai bateri yang buka lagi?

Tiba-tiba teringat tentang Bateriku.com yang banyak orang war-warkan sejak beberapa bulan lepas. Suami dan jiran cuba hubungi direct line tak dapat.

Bateri kereta mati di hari cuti? Bateriku.com bawa pengganti

Saya pula cuba dail HOTLINE 1-300-22-2324, alhamdulillah ada yang menjawab.

Telefon saya serahkan pada suami, biar dia yang deal sendiri.
Dia masuk rumah semula dan kata - maybe dalam masa satu jam team bateri akan sampai.

But in actual, tak sampai sejam pun abang bateri dah ada depan rumah. 
Yang datang ni runner, so hancurlah harapan saya nak tengok van hijau Bateriku.com tuh. 

Anyhow

Dalam 20 minit dah settle dah semuanya.
Bateri kereta dah siap tukar. 
Sekali pusing enjin dah hidup.
All is well. 
Bateri kereta mati di hari cuti? Bateriku.com bawa pengganti

Mujur juga dia merengek kat rumah. 
Sepanjang-panjang Cekma bawa dia pergi balik kerja, dia baik saja tak berkutik pun. 
Duk berhenti kat traffic light pun dia steady saja lagi. 

Syukur, ya Allah. 

Bila check balik, rupanya kali terakhir kami tukar bateri adalah pada tahun 2016.
Memang dah patut tukar.
Bateri lama pun kiranya dah berkhidmat sehingga ke titisan terakhir.

Thank you bateri, kerana berkhidmat dengan baik sekali selama dua tahun lebih ini. 

Thank you juga pada abam Bateriku.com yang beroperasi walaupun di hari cuti. 
Sesiapa kalau bateri terkincit di tengah jalan di mana pun korang berada - boleh roger-roger sama mereka ya.

Orang Melaka, bolehlah contact orang ini:
Bateri kereta mati di hari cuti? Bateriku.com bawa pengganti