Sunday, February 17, 2019

Bila rasa nak buruk sangka, Istighfar

Bila rasa nak buruk sangka, Istighfar

Bila rasa nak buruk sangka, Istighfar| "Saudara saya itu orangnya moden moden, pakai baju ketat-ketat, rambut warna karat."

"Dia jarang sangat lah nak ikut sama aktiviti keluarga. Kenduri ke apa ke, boleh kira dengan jari."

Memang best bila bercakap pasal orang lain. Lagi-lagi bila kita rasa dia salah. Dan kita dalam ramai—adalah lagi betul daripada dia yang diperkata.

Darjeling selalu panas telinga je bila dengar cerita-cerita macam tu. Daripada Darjeling tak kenal pun siapa yang dicerita, dah jadi boleh sebabkan buruk sangka.

Darjeling pun kata
"Mungkin sebab dia tahu kalau dia datang pun, orang mengata. So baiklah dia tak datang."

"Eh, mana ada orang nak ngata apa-apa depan dia."

Darjeling balas.
"Depan-depan memang la tak. Tapi mengata kat belakang, mesti ada kan?

Diam. Tukar topik lain.

'Banyak sungguh dah Allah simpan aib kita.
Banyak sungguh dah Allah pelihara diri kita.
Maka jagalah aib orang lain juga ya.
Bila hati mula nak sangka buruk, mula nak fikir bukan-bukan pasal orang lain;
Istighfar.'
.

Aima Hassan
Mana datang Darjeling pula~

Friday, February 15, 2019

MY FAVOURITE HADITH



Saya mahu sama the one yang

Bila saya fikir dia sayang pada saya, dia memang sayang pada saya
Bila saya harap dia maafkan saya, maka dia akan maafkan saya

Bila dalam ramai saya teringat dia, dia akan ingat pada saya dalam kelompok yang lagi baik

Bila saya dekati dia setapak, dia akan dekati saya bertapak-tapak
Bila saya bertatih ke arah dia, dia akan meluru untuk sambut saya

Bahagia betul bila ada yang sayang kita semacam ini.
Agak-agak siapa tu?

Parents kita?
Pasangan kita?
BFFs?

Dari Abu Hurairah, dia berkata: Rasulullah Saw bersabda: Allah berfirman:  
“Aku menurut sangkaan hamba-Ku kepada-Ku. Aku bersamanya apabila dia mengingat-Ku. 
Jika dia mengingati-Ku dalam dirinya, maka Aku mengingatinya dalam diri-Ku. Jika dia mengingati-Ku dalam suatu kelompok, Aku mengingatinya dalam kelompok yang lebih baik dari kelompok mereka. 
Jika dia mendekati-Ku satu jengkal, maka Aku mendekatinya satu hasta. Jika dia mendekati-Ku satu hasta, maka Aku mendekatinya satu lengan. 

Jika dia datang kepada-Ku dengan berjalan, maka Aku datang kepadanya dengan berlari”.
(HR. Bukhari dan Muslim)

Setiap kali Hadis Qudsi ini melintas depan mata, by the end of the ayat, pipi akan basah. Seriously basah.

Macam mana Dia boleh still sayang kita dalam segala kita yang tak sempurna ni? Masih boleh nak dekat dengan kita beriya walau kita baru nak gerak seinci kepada Dia.

Masih jauh lagi perjalanan nak ke arah Dia. Tapi moga semakin lama semakin dekat. Moga semakin lama semakin rapat dan kenal. Moga makin lama makin sayang.

Alangkan kita bila diingati oleh selebriti pun dah rasa kembang hati
Apa lagi bila diingati Allah Rabbul Izzati?

Friday, February 8, 2019

ZUHUD, KISAH IBN ARABI DAN NELAYAN



Sebelum ni yang saya tahu tentang zuhud adalah bersederhana. 
Ye lah, tak melebih-lebih, tak bermewah sangat.

Korang fikir macam tu juga ke?

Tapi lepas dengar satu sesi sharing ni, saya dapat faham dari satu sisi yang lain pula.

Saidina Ali kata;
'Zuhud itu bukanlah maksudnya kita tak memiliki langsung, tapi kita tidak dimiliki oleh apa-apa pun.'

Sangat make sense, tapi saya masih struggle untuk apply.

Sedangkan benda yang kecil Allah pinjamkan pun rasa nak meraban kalau hilang atau misplaced, apatah lagi yang kita anggap berharga.

Ada satu cerita yang saya suka berkait dengan konsep zuhud ni—tentang Ibn Arabi dan anak muridnya.

Ibn Arabi ni adalah seorang ahli sufi dari Sepanyol. 
Salah seorang anak muridnya bekerja sebagai nelayan.

Nelayan itu sangat sederhana hidupnya. Setiap pagi dia akan keluar ke laut dan pulang dengan hasil tangkapan. Semua ikan yang dia dapat tu, dia akan beri kepada penduduk yang miskin.

Dah tu, apa yang tinggal untuk dia?

Untuk sendiri, nelayan itu hanya ambil seketul kepala ikan saja yang akan dimasak sebagai makanan harian dia.

Sangat selfless kan? 
Saya selalu kagum dengan orang yang ada perangai macam tu.

Lama-lama nelayan tu pun dah mula ada followers dan anak murid dia sendiri.
Tapi jauh di sudut hati, dia rasa ada benda yang tak mencukupi.

One day

Salah seorang anak murid dia (kita namakan X) nak ke Sepanyol. Nelayan itu pun kirimkan pesan kepada X, dah alang-alang ke sana, apa kata X pergi cari Ibn Arabi. Untuk minta nasihat, kerana Nelayan rasa dia tak ada progress spiritually.

“Tolong mintakan nasihat dari beliau untukku, aku merasa buntu."

Sampai di sana, X bertanya pada penduduk setempat di mana rumah Ibn Arabi. Bila orang sana tuding jari pada sebuah rumah yang layak dipanggil istana, X rasa macam 'Apakah?'

Saya sangat faham kenapa X rasa macam tu. Sebab saya rasa benda yang sama 

Macam mana Ibn Arabi boleh ada rumah agam yang mewah sedangkan gurunya si Nelayan sangat bersederhana? 
Kata ahli sufi, tapi dikeliling dengan benda dunia?

Sepanjang jalan menuju ke rumah Ibn Arabi, X lalu ladang, kawasan ternakan yang dimiliki oleh Ibn Arabi sendiri. 
Masuk dalam rumah, dia lihat dinding dalam dilapisi dengan marmar.
Lantai dialas dengan permaidani indah.

Disambut lagi dengan barisan pembantu yang baju mereka daripada kain yang baik-baik.
Ibn Arabi pula pulang diiring dengan bodyguards sado, kuda gagah perkasa. Tubuh Ibn Arabi sendiri dibalut dengan pakaian selayaknya sultan.

X pun sampaikan hajat dan soalan yang dikirim Nelayan.

Nak tahu apa yang Ibn Arabi jawab?

“Katakanlah kepada gurumu penyebab kebuntuan jiwanya adalah karena ia masih terlalu terikat pada dunia.”

Lagi sentap X rasa bila dia terima jawapan tu. Geram pun ada. Macam mana orang yang kelilingnya penuh dengan mewah boleh kata Nelayan yang sederhana tu terikat dengan dunia?

I cannot brain this.

X pulang bawa jawapan dengan hati yang rawan. Berat hatinya nak beritahu Nelayan tentang apa yang Ibn Arabi katakan. 

"Lalu," tanya Nelayan itu. "Apakah ia memberitahu kepadamu suatu nasihat bagiku?"

Selepas dipujuk dan ditanya beberapa kali, X pun mengalah dan dia sampaikan pesanan Ibn Arabi.

Merambu air mata si Nelayan bila mendengar kata-kata X.

"Iya. Dia berkata benar. Ibn Arabi memang betul-betul tidak peduli apa yang dia ada. Padahal aku, setiap kali aku jamah kepala ikan itu, aku selalu harap dapat makan seekor ikan terus."

.
.
.

By this time saya rasa sangat wowww. 

Great people of the past yang dilimpahi harta benda mewah segala, tapi bila sampai masa perlu tinggalkan harta dunia, mereka tinggalkan dengan rela. 

Diri sendiri?

Berapa banyak kali saya konon nak berjimat cermat tapi jauh kat sudut hati meronta nak lebih lagi nikmat dunia. Cedok nasi dan kuah saja, tapi dalam hati teringin nak sambal ikan keli.

Nak tunjuk pada diri sendiri dan manusia yang kita ini sederhana, sedangkan sebenarnya masih terikat dengan dunia.

Tuesday, February 5, 2019

CNY 2019 - Tahun 'Ji Hai'


CNY 2019 - Tahun 'Ji Hai'|
Babi ni adalah haiwan ke-12 dalam kalendar Zodiak Cina.
.

Kenapa dia yang terakhir?
.

Sebab masa Jade Emperor panggil berkumpul, dia datang beroink oink paling last sekali.
.

Ah-ha~
However katanya yang lahir tahun babi ini sifatnya caring, mendengar kata, rela berkorban, lembut hatinya. Tapi, mereka juga boleh jadi susah nak buat keputusan, innocent sangat dan agak OCD.
.

Saya tak arif pun dengan bab astrologi ni.
Tapi saya kira orang-orang dulu dah perhati perangai manusia ni lama bertahun-tahun.
Dan pe'el manusia ni basically sama saja bak kata Agatha Christie.
.

Anyhow
.

CNY 2019 - Tahun 'Ji Hai'

Wishing my Chinese friends a very Happy and Prosperous year ahead~❤️

Friday, February 1, 2019

9:13 THE RETURNING DAN TRAGEDI 1972


Ada satu masa tu, sedang saya meneliti satu persatu tajuk movie di Iflix, mata terhenti pada satu tajuk 9:13 The Returning.  Daripada gambar, dapat saya rumuskan yang ia adalah cerita seram.
Saya tak suka cerita seram.
Namun bila penunjuk tetikus saya berada pada poster cerita itu, ternampak sekali sinopsisnya yang percikkan rasa ingin tahu saya.
9:13 THE RETURNING DAN TRAGEDI 1972
Gambar: cilisos.my

"In 1972, September 13th a grieving tragedy occurred in Parit Buntar, Malaysia. Where a ferry sank, carrying 20 passengers on board. Tragically all lives were lost, among them were 17 young students."
Mungkin kerana ia berlaku sebelum saya lahir, maka saya tidak tahu.
Mungkin kerana ia berlaku jauh dari saya, maka saya tidak pernah dengar.
Apa-apa pun saya terus sahaja mencari kisah itu dalam Google.
Dan saya terdiam sebentar.
Rupa-rupanya ia tragedi yang sangat menyayat hati.
Pada waktu itu, feri menjadi mode of transportation utama merentasi Sungai Kerian untuk menghubungkan Parit Buntar, Perak dan Bandar Baharu, Kedah.
Tapi jangan pula bayangkan rupa ferinya macam feri yang kita ada sekarang ni. Feri yang dimaksudkan pada waktu itu adalah jenis feri yang diikat dengan sistem tuil (pulley) dan ditarik oleh sebuah bot kecil.
9:13 THE RETURNING DAN TRAGEDI 1972
Gambar: cilisos.my

9:13 THE RETURNING DAN TRAGEDI 1972
Gambar: pinterest

Hujan lebat membasahi bumi pada pagi itu. Feri berlepas seperti biasa, membawa penumpang-penumpang termasuk sebuah van yang dipenuhi oleh anak-anak sekolah rendah. Namun arus sungai yang deras telah memutuskan tali keselamatan.
Tanpa ada cara untuk menyambungkan kembali tali yang terputus, feri mula condong ke sebelah dan lama kelamaan terbalik ke dalam sungai bersama-sama penumpangnya.

9:13 THE RETURNING DAN TRAGEDI 1972
Gambar: cilisos.my
27 nyawa terkorban, 25 daripadanya adalah pelajar sekolah.
Sedih, kan?
Saya termenung seketika. 

Kalau dilihat.
Kalau difikir-fikir.
Banyak je kejadian tragis yang berlaku di sekeliling kita.  Kecil, atau besar. Tinggal kita saja nak ambil tahu ataupun tidak. 

Mungkin, perkara-perkara sedih ini jadi sebagai peringatan untuk kita, manusia yang sering lalai. 
Sering terlupa. 
Sering terlepas pandang benda yang kecil tapi penting kerana terpesona dengan benda yang lebih nampak di mata.
Macam kejadian 1972 itu.



AKU PERGI MENCARI DUNIA, AKU PULANG MEMBAWA AKHIRAT



AKU PERGI MENCARI DUNIA, AKU PULANG MEMBAWA AKHIRAT

AKU PERGI MENCARI DUNIA, AKU PULANG MEMBAWA AKHIRAT| Waktu itu dah berapa hari mereka sekeluarga tak makan. Maka Ali r.a minta isterinya Fatimah r.a untuk pohon bantuan daripada Rasulullah s.a.w. Dengar khabar utusan Allah baru saja terima haiwan-haiwan ternakan.

.



Fatimah pun pergilah menghadap ayahnya.
.



Mendengar permintaan puterinya, Rasulullah bertanya,
"Mahukah sekiranya aku ajarkan lima ayat yang Jibril baru ajarkan padaku, yang lebih baik daripada lima ekor kambing?"
.



Fatimah memilih lima ayat itu tanpa fikir panjang.
.



Ok, kita pause sekejap boleh?
.



Saya tengah membayangkan diri saya sendiri dalam keadaan itu. Dah lapar gila banyak hari tak makan. Balik rumah parents, nampak ada KFC sebucket atas meja.
Lepas tu parents tanya, nak KFC ke nak doa yang malaikat ajar?
.



Duh, obviously saya akan meluru ke KFC dulu. Jujur tak?
.



Tapi puteri Nabi ini bukanlah perempuan biasa. Dia membesar dalam didikan dan kasih sayang Rasulullah, dan sifatnya pun bagai cermin kepada ayahnya. Diberi pilihan antara blessing dunia atau akhirat, dan dia pilih akhirat.
.



Ok sambung semula.
.



Lalu Nabi SAW pun ajarkan pada Fatimah r.a 5 ayat tersebut.



ياَ أَوَّلَ الأَوَّلِيْنَ وَيَا آخِرَ الأَخِرِيْنَ، يَا ذَا الْقُوَّةِ الْمَتِيْنِ، وَيَا رَاحِمَ الْمَسَاكِيْنَ، وَياَ أَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ
.



1. Ya Awwala al-awwalin (Wahai Dzat yang Maha Awwal/O the First of the First)



2. ya Akhira al-akhirin (wahai Dzat yang Maha Akhir/O the Last of the Last)



3. ya Dza al-Quwwati al-matin (Wahai Dzat Pemilik kekuatan yang hebat/O the Possessor of Absolute Power)



4. ya Rahima al-masakin (wahai Dzat yang Maha pengasih bagi orang-orang miskin/O He who shows mercy to the impoverished)



5. ya Arhama ar-rahimin (wahai Dzat yang Maha Pengasih/O the Most Merciful of the Merciful)



.
Bila Fatimah r.a pulang ke rumah, Ali r.a bertanya apa yang dikatakan oleh Nabi SAW ketika Fatimah berada di sana.
Dan Fatimah membalas, "Oh Ali. Aku pergi mencari dunia, dan aku pulang membawa akhirat."
.



Kemudian mereka belajar 5 ayat itu bersama-sama dan diamalkan sepanjang hidup.
.



Ada beberapa points yang saya suka sangat dalam cerita ni.
.



1. Nabi SAW obviously lebih suka untuk berikan 5 ayat itu pada anaknya, tapi dia tetap berikan peluang untuk Fatimah memilih. Sama macam masa Fatimah diajari tentang Tasbih Fatimiyyah dan juga semasa Fatimah r.a hendak dinikahkan dengan Ali r.a.
.



Nabi SAW tak guna kuasa veto sebagai ayah, ataupun utusan Allah. He knows yang dia dah didik Fatimah r.a sebaiknya dan percaya yang anaknya itu akan buat keputusan yang terbaik.
.



2. Dalam keadaan yang sangat mereka perlukan sesuatu, Fatimah r.a tetap memilih ayat-ayat yang kuatkan rasa pergantungan pada Allah s.w.t. berbanding lega yang sementara atas dunia.
.



3. Cara Ali r.a menerima apa yang Fatimah r.a bawa pulang daripada rumah Nabi SAW. Dia tak marah pun. Siap dia pun ikut amalkan ayat tu sama-sama dengan isterinya.
.
Cuba bayangkan adegan dalam drama jam 7.
Suami tengah kelaparan, isteri balik dengan tangan kosong dan 5 ayat doa yang ayahnya beri.
.



Memang sah dah kena marah si isteri tu. Silap hari bulan keluar dialog, "Awak makan lah doa tu, saya nak keluar cari makan." Jangan dibuat main.
.



Beza kan tahap manusia marhaen macam kita ni dengan power couple tu?
.



So, kalau tengah rasa susah hati, sempit dada dan kepala - let us sama-sama amalkan ayat-ayat tersebut, selit sebelum nak baca doa harian kita. Moga Allah kasihani dan mudahkan perjalanan hidup kita.
.



InshaaAllah.

Monday, January 21, 2019

Bateri kereta mati di hari cuti? Bateriku.com bawa pengganti

Bateri kereta mati di hari cuti? Bateriku.com bawa pengganti|
Awalnya kami (me and my husband) planned to go out semalam. 
Nak beli groceries dan yang lagi penting nak mencari baju warna baby blue untuk majlis adik minggu hadapan. 
Dah siap semuanya, tiba-tiba...

Enche Goblin cuba menghidupkan kereta, tapi yang keluar hanyalah bunyi separuh nyawa.
Dua tiga kali lagi, masih sama saja. 

Termenung sekejap. 
Dia pandang saya ," Sebelum ni pernah jadi macam ni tak?"

"Tak pernah," memang seingat saya, hari Jumaat baru ni pun tak ada pula kereta buat bunyi pelik-pelik. 

"Bateri tu," sampuk jiran sebelah yang kebetulan berada di luar.

Termenung lagi. Jumper tak ada. 
Hari Ahad ni, ada ke kedai bateri yang buka lagi?

Tiba-tiba teringat tentang Bateriku.com yang banyak orang war-warkan sejak beberapa bulan lepas. Suami dan jiran cuba hubungi direct line tak dapat.

Bateri kereta mati di hari cuti? Bateriku.com bawa pengganti

Saya pula cuba dail HOTLINE 1-300-22-2324, alhamdulillah ada yang menjawab.

Telefon saya serahkan pada suami, biar dia yang deal sendiri.
Dia masuk rumah semula dan kata - maybe dalam masa satu jam team bateri akan sampai.

But in actual, tak sampai sejam pun abang bateri dah ada depan rumah. 
Yang datang ni runner, so hancurlah harapan saya nak tengok van hijau Bateriku.com tuh. 

Anyhow

Dalam 20 minit dah settle dah semuanya.
Bateri kereta dah siap tukar. 
Sekali pusing enjin dah hidup.
All is well. 
Bateri kereta mati di hari cuti? Bateriku.com bawa pengganti

Mujur juga dia merengek kat rumah. 
Sepanjang-panjang Cekma bawa dia pergi balik kerja, dia baik saja tak berkutik pun. 
Duk berhenti kat traffic light pun dia steady saja lagi. 

Syukur, ya Allah. 

Bila check balik, rupanya kali terakhir kami tukar bateri adalah pada tahun 2016.
Memang dah patut tukar.
Bateri lama pun kiranya dah berkhidmat sehingga ke titisan terakhir.

Thank you bateri, kerana berkhidmat dengan baik sekali selama dua tahun lebih ini. 

Thank you juga pada abam Bateriku.com yang beroperasi walaupun di hari cuti. 
Sesiapa kalau bateri terkincit di tengah jalan di mana pun korang berada - boleh roger-roger sama mereka ya.

Orang Melaka, bolehlah contact orang ini:
Bateri kereta mati di hari cuti? Bateriku.com bawa pengganti

Saturday, January 12, 2019

Random Quran Flip 1

Random Quran Flip 1|
Saja nak bereksperimen.
.

Capai Quran tafsir, tutup mata.
Pasang niat—apa yang Kau nak pesan pada aku hari ini?
.

Dan randomly buka pada satu muka.
Dua muka surat surah al-Qasas.
.

Muka surat itu bercerita tentang waktu Nabi Musa baru diperintah oleh Allah untuk menyampaikan agama Allah pada Firaun dan rakyat Mesir.
.

Kita mesti familiar kan dengan rasa cuak, culas bila kena pergi interview. Atau buat presentation yang besar. Atau bentang thesis. Atau discussion project  dengan bakal investor
.

Dan yang seumpama.
.

Apparently Nabi Musa pun rasa benda yang sama. Pada dia, Nabi Harun lagi fasih nak berbicara dan pilihan yang tepat untuk bantu berdepan dengan Firaun nanti.
.

Random Quran Flip 1

"Dan saudaraku - Harun, ia lebih fasih lidahnya daripadaku, maka utuslah dia bersama-samaku sebagai penyokong yang mengakui kebenaranku; sesungguhnya aku bimbang bahawa mereka akan mendustakan daku".
[28:34]
.

Yang mana Allah reply
.

Random Quran Flip 1

Allah berfirman:
"Kami akan menguatkan tenaga dan daya-usahamu dengan saudaramu (Harun), dan Kami akan memberikan kuasa kemenangan kepada kamu berdua oleh itu mereka tidak akan sampai kepada maksud membahayakan atau mengalahkan kamu.
.

Dengan membawa ayat-ayat keterangan Kami itu, kamu berdua serta pengikut-pengikut kamu akan menang".
[28:35]
.

Ada masa rasa tanggungjawab nak buat perkara yang betul itu rasa berat atas pundak.
Take a deep breath, mohon bantuan daripada Allah—
.

—dan redah saja.
.

Ni sharing saja tau
Namun ayat Allah ni nak faham banyak lapisannya.
Untuk bebetul selami maksud, nak kena berdepan guru.
.

Sekian,
#randomquranflip1

Monday, January 7, 2019

8 Juta Special Bloglist Sayidah Napisah!

8 Juta Special Bloglist Sayidah Napisah!|
Alhamdulillah.
Masa awal-awal restart blogging dulu, dak KC ni lah yang rajin melayan dan beri bantuan.
Walaupun sampai sekarang banyak lagi yang tak faham.

Ahha~

Anyhow
Saja nak memeriahkan majlis dengan join sekali segmen Bloglist dia.

And I was supposed to suggest a topic that I would like to be discussed by her in the future. Oh well now, this is a little bit tricky and challengin.

Let's see...hmm

Teringin juga nak belajar cara paling simple dan kemas sekali untuk rekodkan belanja kita sehari-hari. Memandangkan KC ini otaknya penuh nombor, hopefully dia boleh lah bantu saya dan orang lain yang mahu belajar. Hiks!

Tahniah ya KC untuk 8 juta ini. 
Moga terus sukses dan warisi the wisdom and knowledge of your namesake. Sayyidah Nafisah, dari keturunan Saidina Hasan r.a.

Oh ya, siapa nak join, boleh saja klik pada banner somel pinky ni ok?


Sunday, January 6, 2019

Kesudahan mereka yang berbuat keji

Perkongsian daripada seorang sister tak lama dulu
.

Manusia yang berbuat keji itu, selagi tak dapat balik kekejian yang dia lakukan—selagi tu dia akan stay atas dunia ni
.

Ia mungkin tak datang direct kepada dia.
Mungkin akan terkena pada ahli keluarga atau keturunan
.

Mungkin juga tak akan exactly serupa dengan apa yang dia buat sebelum ni. But they way that Allah has tailored for him
.
Kesudahan mereka yang berbuat keji

Sama seperti mereka yang mengejek Rasulullah s.a.w kononnya terputus keturunan kerana hanya anak-anak perempuannya yang sempat hingga dewasa
.

Kerana anak yang dibawa oleh seorang wanita itu kan, adalah keturunan suaminya
.

Maka Allah decreed that keturunan melalui Fatimah r.a, adalah keturunan Rasulullah s.a.w.
Masih kekal keturunan  baginda hingga kini
.

Yang mengejek tu?
Keturunan mereka yang pupus habis tak tinggal kesan atas dunia.
.

Be mindful of others.
Be kind.
Do no harm if possible
.


Saturday, January 5, 2019

Surah Al-Fatihah: Perbualan Hamba dan Tuhannya

Surah Al-Fatihah: Perbualan Hamba dan Tuhannya

Surah Al-Fatihah: Perbualan Hamba dan Tuhannya|
Surah al-Fatihah ni, anak-anak kecil pun tahu baca. Basically ia adalah the first surah diperkenalkan kepada manusia dan surah paling kerap kita baca sepanjang hari dan sepanjang hidup.

Waktu solat.
Sebagai pembuka majlis.
Pengakhir majlis.
Dalam wirid.

Tapi berapa ramai kita yang actually tahu the power of this surah?

Bukan sekadar ummul kitab.
Bukan sekadar habit untuk dibaca saja-saja.
Surah Al-Fatihah: Perbualan Hamba dan Tuhannya

Al-Fatihah ni, umpama perbualan kita dengan Pencipta.
Dalam setiap bait ayat yang keluar dari bibir, Allah s.w.t ada jawab balasnya.

Telah diriwayatkan oleh Abu Hurairah;
“Bacalah al-Fatihah untuk dirimu sendiri. Sesungguhnya aku mendengar Rasulullah Sallallahu’alaihiwasallam bersabda: 

‘Allah Subhanahuwata’ala telah berfirman: solat itu dibahagi kepada dua, setengah untuk-Ku dan setengah lagi untuk hamba-Ku. Untuk hamba-Ku adalah apa yang diminta.



Apabila hamba-Ku membaca 
(ٱلۡحَمۡدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلۡعَٰلَمِينَ)
Hamba-Ku telah memuji-Ku.

Apabila hambaku membaca 
(ٱلرَّحۡمَٰنِ ٱلرَّحِيمِ)
Hamba-Ku telah menyanjung-Ku.

Apabila hambaKu membaca 
(مَٰلِكِ يَوۡمِ ٱلدِّينِ)
Hamba-Ku telah mengagungkan-Ku dan telah memasrahkan dirinya kepada-Ku.

Apabila hamba-Ku membaca
إِيَّاكَ نَعۡبُدُ وَإِيَّاكَ نَسۡتَعِينُ)
Ini adalah dua bahagian antara Aku dan hamba-Ku, maka bagi hamba-Ku adalah apa yang dia minta.

Apabila hambaKu membaca 
(ٱهۡدِنَا ٱلصِّرَٰطَ ٱلۡمُسۡتَقِيمَ), (صِرَٰطَ ٱلَّذِينَ أَنۡعَمۡتَ عَلَيۡهِمۡ غَيۡرِ ٱلۡمَغۡضُوبِ عَلَيۡهِمۡ وَلَا ٱلضَّآلِّينَ)
Ini adalah bahagian bagi hamba-Ku maka baginya adalah apa yang ia minta. 

(Hadits riwayat Muslim)
Surah Al-Fatihah: Perbualan Hamba dan Tuhannya
You see?
How Allah is so pleased bila surah ini dibaca. Dan Dia siap beri offer pula akan beri apa yang kita minta.

Ada seorang guru pernah berkongsi.
Bila ada sebarang hajat di hati.
Baca surah ini
Sebaik saja baca ayat ke-lima, berhenti
'Hanya kepada Engkau kami menyembah, dan hanya kepada Engkau kami meminta pertolongan'

Waktu kita berhenti kejap ni, dalam hati selitkan niat apa yang kita ingini
Kemudian sambung semula baca ayat seterusnya hingga ke akhirnya.

Selalu-selalukan juga hadiahkan al-Fatihah kepada Rasulullah saw dan ahli rumahnya, pada rohani dan jasad kita dan manusia di sekeliling kita.



Thursday, January 3, 2019

Wednesday, January 2, 2019

Bloglist Exchange Segment by Abam Kie


First time lah nak join Bloglist Exchange ni.

Kita anggap sebagai satu effort untuk jadi lebih istiqamah untuk menulis, inshaaAllah.

Nak tahu lebih lanjut tentang segmen Bloglist Exchange Segment by Abam Kie, boleh klik pada gambar di atas. 

You guys will be directed to the blog owner's page, and the instructions will be there.

Resolusi Tahun Baru 2019


A year has passed.
Most of it were a blur, sadly.
But the best and the worst things—remained.

2018 was a year full of reflections, self dicoveries, learning about the people close to me.

I am still nowhere close of knowing where am I going next. 
Or what will be my future plans.

But one thing is sure.
The ultimate goal/resolution is still to get closer to Allah. To know Him. To love Him. To fear Him.

How am I to achieve this?
That, I think, will be the different from before.

Late 2018, I have assigned to an online class to get to know the woman's leader in Jannah, Sayyida Fatimah ra. It was pricey, I have to admit. I almost did not sign up for it.

Tapi gerak hati kata—proceed. 

And so I did.
And the lesson was priceless.

The more I learned about one of Allah's beloved, the more I want to know of Him. 

This year, I signed up for al Quran class near my home. I have no idea how it will be or how my response towards the class will be. 

Or how long will I last in the class—ha ha.

I believe there will more resolutions as the year unfold.

Macam mana dengan resolusi tahun baru korang pula?