Friday, January 5, 2018

Apa itu Hysterosalpingogram?

Ini cerita orang perempuan.
.

Saya tergerak nak share something hari ni. Its just some common procedure yang kami buat sehari-hari kat department Radiologi.
.

#Hysterosalpingogram. Atau nama timang timangannya HSG.
.

Pernah dengar tak?
.

Biasanya yang akan lalui prosedur ni adalah mereka yang berusaha untuk dapatkan anak bertahun-tahun.
.

Atau, dah pernah ada anak sebelum ni, tapi belum ada rezeki lagi untuk anak yang seterusnya.
.


Apa itu Hysterosalpingogram?

Atau, dalam orang yang dah diikat tiubnya tu, nak tengok tiubnya betul-betul ke dah terikat (tapi ni baru sekali saya jumpa).
.

Apa yang boleh kita tengok dengan HSG ni?
.

1. Tiub Fallopio - sama ada terbuka atau tersumbat. Ada bengkak ke tidak ke.
.

2. Rahim - normal atau tidak anatominya. Kalau ada ketumbuhan macam fibroid yang besar dalam ruang rahim, possible juga nak tengok outlinenya.
.
Apa itu Hysterosalpingogram?

Dia macam Xray je, cumanya kita buat in real time dan dos rendah. Maksud real time tu macam 'live' lah. Kami inject 'contrast media' (sort of pewarna dalam xray), dan ambil gambar while cecair tu masuk ke dalam rahim, ke tiub Fallopio dan spill ke ruang abdomen.
.

Dalam next post, saya akan kongsikan persediaan dan prosedurnya per se.
.

Stay tuned, ok?

5 comments:

  1. Oooo... baru tau prosedur ni namanya HSG ... tq sharing aima ... nak tau juga lebih lanjut mengenai prosedur ni ... my sil dah lama kawin tp tiada anak, so maybe bolehlah saya suggestkan dia try buat prosedur ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah, boleh minta dia jumpa dengan pakar sakit puan untuk diperiksa secara menyeluruh. HSG ni one of the methods untuk investigate mrs pip

      Delete
  2. Oh ini ke.. Hmm bagus info ni tak semua orang tahu pasal ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee, moga bermanfaat. nanti saya share tentang prosedurnya pula

      Delete