Wednesday, May 30, 2018

KEPUTUSAN MESYUARAT KABINET

Keputusan mesyuarat kabinet yang diumumkan oleh Perdana Menteri dalam sidang media tengah hari tadi



1. Penjawat awam grade 41 ke bawah - RM400 bantuan Raya.



2. Pesara Kerajaan — bantuan raya RM200.



3. Diskaun 50% bayaran tol dua hari sebelum Aidilfitri



4. Pembatalan HSR akan dibincangkan dengan Singapura. MRT fasa 3 turut dibatal



5. Pemantauan harga barangan semasa Musim Raya akan diteruskan.



6. Majlis Penasihat Pertanian akan ditubuhkan.



7. Sebuah Tabung Harapan akan dibuka untuk rakyat yang ingin menyumbang ke arah mengurangkan beban hutang Negara.



8. Bantuan rakyat BRIM akan diteruskan, di bawah nama Bantuan Sara Hidup.



9. Harga diesel dan RON95 akan kekal sama. Manakala harga RON 97 diapung mengikut pasaran.



10. Permata dipindah kan ke bawah Kementerian Pendidikan



11. GST dimansuhkan bermula 1 Jun 2018. Cukai SST pula akan diimplementasi selepas 1 September. Tiga bulan cuti daripada cukai ya kawan kawan.


12. Satu kumpulan ulama dan mereka yang berpengetahuan agama akan dibentuk untuk bincang peranan JAKIM


13. Perlawanan bola sepak dunia 2018 secara langsung melalui RTM


3 comments:

  1. berharap lepas ni ekonomi dan kehidupan rakyat Malaysia akan lebih baik dan tidak terlalu terbeban dengan kos sara hidup yang agak tinggi disamping menjana peluang pekerjaan yang lebih banyak ... susah la nak cari kerja sekarang ni lagi2 di sektor pembinaan bila mana semuanya dimonopoli oleh negara China coz sebelum ni semua projek mega dan projek kecil pun bagi kat negara China... lepas tu China bila buat projek kat Msia ni, mmg bawa masuk tenaga buruh sepenuhnya dari negara dorang ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah mudah-mudahan kak.
      Eventhough ramai yang question keputusan kabinet kali ni, id like to believe that there is bigger picture yang kita belum boleh nak faham. The rakyat has already chosen their leaders, lets have faith in what Allah has allowed to happen.

      Delete
  2. One of the things I like about the above ialah Penasihat Pertanian - it's about time! Mudah2an Malaysia akan dpt mhasilkan pakar2 pertanian yg blh meningkatkan kualiti & kuantiti organic produce negara supaya healthy food jadi lebih affordable.

    ReplyDelete