AFB FEED

MY FAVOURITE HADITH



Saya mahu sama the one yang

Bila saya fikir dia sayang pada saya, dia memang sayang pada saya
Bila saya harap dia maafkan saya, maka dia akan maafkan saya

Bila dalam ramai saya teringat dia, dia akan ingat pada saya dalam kelompok yang lagi baik

Bila saya dekati dia setapak, dia akan dekati saya bertapak-tapak
Bila saya bertatih ke arah dia, dia akan meluru untuk sambut saya

Bahagia betul bila ada yang sayang kita semacam ini.
Agak-agak siapa tu?

Parents kita?
Pasangan kita?
BFFs?

Dari Abu Hurairah, dia berkata: Rasulullah Saw bersabda: Allah berfirman:  
“Aku menurut sangkaan hamba-Ku kepada-Ku. Aku bersamanya apabila dia mengingat-Ku. 
Jika dia mengingati-Ku dalam dirinya, maka Aku mengingatinya dalam diri-Ku. Jika dia mengingati-Ku dalam suatu kelompok, Aku mengingatinya dalam kelompok yang lebih baik dari kelompok mereka. 
Jika dia mendekati-Ku satu jengkal, maka Aku mendekatinya satu hasta. Jika dia mendekati-Ku satu hasta, maka Aku mendekatinya satu lengan. 

Jika dia datang kepada-Ku dengan berjalan, maka Aku datang kepadanya dengan berlari”.
(HR. Bukhari dan Muslim)

Setiap kali Hadis Qudsi ini melintas depan mata, by the end of the ayat, pipi akan basah. Seriously basah.

Macam mana Dia boleh still sayang kita dalam segala kita yang tak sempurna ni? Masih boleh nak dekat dengan kita beriya walau kita baru nak gerak seinci kepada Dia.

Masih jauh lagi perjalanan nak ke arah Dia. Tapi moga semakin lama semakin dekat. Moga semakin lama semakin rapat dan kenal. Moga makin lama makin sayang.

Alangkan kita bila diingati oleh selebriti pun dah rasa kembang hati
Apa lagi bila diingati Allah Rabbul Izzati?

2 comments:

Follow by Email